Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel zon en warm, dinsdag enkele buien en koeler.

03 augustus 2015 door Jannes Wiersema

30Een lagedrukgebied ten westen van Ierland koerst langzaam noordoostwaarts. Aan de oostflank hiervan voert een zuidelijke stroming warme lucht naar het aandachtsgebied. Een vore in deze zuidelijke stroming bereikt vanmiddag het zuidwesten van het land en trekt langzaam noordnoordoostwaarts. Een thermisch laag bereikt aan het begin van de nacht naar dinsdag het zuidwesten en trekt eveneens noordnoordoostwaarts. Dit thermisch laag wordt gevolgd door een occlusie waar een hoogtetrog op inloopt. Na passage volgt aan de grond een rug.

Vandaag is het zonnig en warm. In de avond komt er geleidelijk bewolking opzetten, maar het blijft nog droog. De temperatuur loopt uiteen van 26 graden in het Waddengebied tot lokaal 33 graden in het zuidoosten. De wind wordt in de ochtend zuidelijk en is meest matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. Vanaf de tweede helft van de middag brengt een wind van zee in de westelijke helft enige verkoeling.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking verder toe, evenals de kans op een (onweers)bui. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. De wind wordt zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Dinsdag overdag is er vrij veel bewolking en komen er enkele buien voor, soms met onweer. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droog en klaart het op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19 graden vlak aan zee tot 24 in het oosten van het land. De wind draait naar westelijke richtingen en is matig boven land en enigszins vlagerig. Aan de kust wordt de wind vrij krachtig.

Ons land bevindt zich aan de zuidoostflank van een hoogtelaag. De straalstroom ligt in de nabijheid van ons land en heeft een duidelijke zuidwestcomponent. Aan het einde van de week wordt deze stroming steeds zuidelijker en de aangevoerde lucht warmer. In de loop van zaterdag passeert een front en komen we in minder warme lucht terecht. Hierna lijkt de uitgangspositie weer hersteld te worden: lage druk ten westen van ons land met een zuidwestelijke bovenstroming tot gevolg. Wel lijkt er een apart laag af te snoeren nabij het Iberisch Schiereiland en is de stroming minder sterk.

Vooruitzichten

Droog en temperaturen die oplopen naar zomerse tot tropische waardes. In het weekend minder warm en kans op neerslag. Na het weekend waarschijnlijk weer warmer, maar nog steeds kans op een bui.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 10 augustus tot en met maandag 17 augustus

Geleidelijk neemt de kans op zomerse temperaturen en warmer af van 60% naar 30% aan het einde van de periode. De kans op maxima beneden normaal neemt juist toe van 20% naar 50%. Neerslagkansen liggen rond 50%.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn