Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel zon, morgen wolkenvelden.

10 september 2016 door Jannes Wiersema

30Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren strekt zich uit via Frankrijk naar onze omgeving. Een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland trekt noordwaarts en ligt vanmiddag oost van IJsland. De bijbehorende smalle warme sector ligt boven Engeland. Een golf op het koufront vertraagt momenteel de oostwaartse verplaatsing. Het front bereikt tegen de nacht naar zondag het westen van ons land en trekt vannacht weinig actief en langzaam zuidoostwaarts en komt zondagmiddag over het zuidoostelijk deel van het land tot stilstand.

Op synoptische schaal consistente opvolgende en onderlinge runs. De wind komt nu in geen der modellen nog boven de 6 Bft op de zuidoostflank van de naderende golf. Verder wat kleine verschillen in de neerslagvelden waarbij Harmonie nog steeds wat laat is met de eerste frontale neerslag en met name Hir en EC ook zondag overdag een neerslagsignaaltje geeft boven ons land.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is zonnig, vanmiddag komt er geleidelijk wat meer sluierbewolking. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met middagtemperaturen die uiteenlopen van 23°C op de Waddeneilanden tot rond 26°C in het zuidoosten van het land. Vanavond neemt de bewolking verder toe en tegen middernacht is in het westen wat lichte regen mogelijk. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

Neerslag:

Vanochtend kan de eerste neerslag het uiterste noordwesten van onze FIR al bereiken. Oostwaartse verplaatsing is gering en pas tegen middernacht maakt het westen van het land kans op de eerste regen. In de nacht naar zondag trekt de neerslag verder het land in, veel stelt het allemaal niet voor volgens de modellen. Als gevolg van subsidentie zal de neerslag er zondagochtend waarschijnlijk geleidelijk helemaal uit gaan

Vannacht is er vrij veel bewolking, hier en daar regent het soms licht. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 15°C . De zwakke tot matige wind is zuidelijk, later in de nacht in het westen noordwestelijk.en zwak tot matig.

Zondag begint de dag tamelijk bewolkt met hier en daar wat regen. In de loop van de dag breekt de bewolking en laat de zon zich af en toe zien. Het blijft in de middag op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur blijft rond 22°C steken. De wind is zwak tot matig, eerst noordwestelijk en later op de dag veranderlijk.

Aan het begin van de periode ligt een hoogterug boven Midden-Europa en een langgolvige hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan. Op zondag trekt er een zwakke frontale storing over onze omgeving. Aan het begin van de nieuwe week bouwt er boven of net oost van ons land weer een sterke hoogterug op die gaandeweg een omega-blokkade vormt. Aan de grond zien we een groot hogedrukgebied met centrum in de buurt van de Baltische Staten. Aan de westflank hiervan wordt boven onze omgeving met een zuidelijke stroming tot en met tenminste woensdag droge en zeer warme lucht aangevoerd. Een hoogtelaag in de “linkeroksel” van de Omega-blokkade komt vanaf woensdag 14 september langzaam dichterbij omdat de hoogterug geleidelijk oostwaarts wegtrekt. Een grondlaag boven de Britse Eilanden schuift tegelijkertijd op naar onze omgeving, bijbehorend koufront lijkt tegen het komende weekeinde te passeren. Achter het koufront stroomt beduidend koelere lucht ons land binnen. Gedurende de EPS-periode lijken er meer oplossingen naar een zonale storing te gaan en neemt derhalve de wisselvalligheid wat toe.

Vooruitzichten

Zomers tot tropisch warm, er is veel zon en het blijft vrijwel droog. De temperatuur loopt op naar waarden tussen de 26 en 30 graden. Tegen het weekeinde koelt het langzaam iets af.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 17 september tot en met zaterdag 24 september

Grote kans op een licht wisselvallig weertype met wat meer bewolking en 30-40% kans op wat regen of een bui. De temperatuur gaat richting de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Gedurende de MD-periode een tamelijk strak begrensde pluim. Het mooie zomerse tot tropische weer in de nieuwe week lijkt daarmee opgelegd. We zien in de pluim ook dat vanaf donderdag er steeds meer oplossingen een zuidwest- tot west- stroming geven. De staafjes diagrammen geven vanaf donderdag een naar 30-40% toenemende kans op regen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn