Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel zon. Zaterdag enkele wolkenvelden en zachter.

01 april 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktEen lagedrukgebied boven het zuiden van Duitsland en Tsjechië trekt noordoostwaarts en wordt vanavond boven Tsjechië verwacht. Een rug van hoge druk ligt boven de Noordzee. In de rug ontstaat een aparte kern die vandaag via de Duitse Bocht oostwaarts trekt en zaterdag boven Polen aankomt. Hierdoor wordt de stroming zaterdag zuid- tot zuidoostelijk. Een zwakke frontale zone boven het midden van Duitsland en het oosten van Frankrijk komt hierdoor zaterdag in de middag en avond van het zuiden uit weer terug. Het warmtefront-deel passeert in de loop van de middag en avond vrijwel inactief, het koufront bereikt ons niet voor zaterdagavond.

Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig. Vanmiddag ontstaan er in het zuiden enkele stapelwolken en vooral in het westen komt er ook sluierbewolking voor. Vanmiddag wordt het ongeveer 13 graden. Op de Wadden blijft het enkele graden frisser. Er staat een zwakke tot matige wind die aanvankelijk noordoostelijk is, maar geleidelijk naar het zuidoosten draait. Vanmiddag kan er aan de kust een zwakke tot matige wind van zee opsteken, waardoor het daar iets frisser wordt.

In de loop van de avond en komende nacht drijven er wolkenvelden over, maar zijn er ook opklaringen. Het blijft droog. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind. De minima lopen uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuidwesten.

Zaterdag overdag is het droog met zonnige perioden. Met name het westen en zuiden van het land krijgen te maken met wolkenvelden. In de avond is een lokale bui vooral in het westen niet helemaal uitgesloten. De maxima lopen uiteen van 14 graden in het noordwesten tot plaatselijk 19 graden in Limburg. Op de Wadden blijft de temperatuur echter enkele graden achter. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind, die in de avond naar het oosten draait.

We zien eigenlijk pas zaterdag later op de dag, waarschijnlijk in de avond, op het opdringende frontale systeem dat alle modellen de neerslagkansen iets laten toenemen. Hirlam is hier vooralsnog het meest enthousiast mee en schuift in de opeenvolgende runs, waarbij de Hirlam00 nu in de avond wat zwakke signalen geeft in het zuidwesten en westen uit een hoge basis. Waarschijnlijk bereikt dit niet of nauwelijks de grond. Overige modellen berekenen niets, Glameps komt met lage kansen.

Van zondag tot en met dinsdag is er sprake van een zuidelijke hoogtestroming in ons aandachtsgebied. De as van een grootschalige hoogtetrog ligt zondag van Ierland naar Portugal en dit systeem trekt heel langzaam oostwaarts. Soms trekt aan de oostflank in de zuidelijke stroming een kortgolvige trog noordwaarts over ons aandachtsgebied. Dinsdag snoert in het zuidelijk deel van de genoemde grootschalige trog boven Spanje een hoogtelaag af, dat richting het Middellandse Zeegebied trekt. Het noordelijke deel van deze trog trekt dinsdag op woensdag van west naar oost over Nederland. Vanaf woensdag stelt zich boven de oceaan en het westen van Europa een steeds sterker meanderende west- tot noordwestelijke stroming in, waarbij de aangevoerde lucht weer een stuk frisser wordt.

Vooruitzichten

Geregeld zon, maar soms ook regen of enkele buien en vooral in het begin van de week zacht

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 08 april tot en met vrijdag 15 april

Grote kans (rond 80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype. De eerste dagen waarschijnlijk koel, daarna een toenemende kans op temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Het overgrote deel van het ensemble ondersteunt het scenario van enkele zachte dagen, waarschijnlijk tot en met dinsdag. Timing en activiteit van de (buien)storingen is echter in een situatie als deze een onzekere factor. De overgang naar een sterker cyclonaal weertype met lagere temperaturen zien we ook in de meeste leden wel terugkomen. Dit lijkt vanaf woensdag te gebeuren. Later in de periode houdt de cyclonaliteit aan, maar zien we in een meerderheid van de leden het laag ten westen van Nederland, met een overwegend zuidelijke stroming tot gevolg en mogelijk weer wat hogere temperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn