Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag vrij veel zon, morgen meer bewolking.

02 oktober 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen laag boven de Atlantische Oceaan beweegt langzaam noordwaarts en ligt donderdagavond tussen IJsland en Ierland. Een hoog boven het zuiden van Zweden verplaatst langzaam zuidoostwaarts en ligt donderdagavond boven Polen. Op hoogte gaat deze ontwikkeling gepaard met het oostwaarts trekken van een N-Z georienteerde rugas. Op dit moment ligt deze nog boven ons land en komt donderdagochtend boven Duitsland aan. Hierdoor wordt hoogtestroming geleidelijk zuidelijk en neemt in kracht toe. Hierdoor komen oude frontale structuren boven de Britse Eilanden en Frankrijk naar ons aandachtsgebied, maar ze zijn weinig actief meer. Aan de grond draait de stroming geleidelijk van het oosten naar het zuidoosten en blijft de aangevoerde luchtmassa droog.

Het is helder en de minimumtemperatuur ligt tussen 5 en 9 graden. De oostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Overdag drijft er soms hoge bewolking over waar de zon echter doorheen schijnt. In het zuidwesten kan ook af en toe dikkere bewolking binnenkomen. De middagtemperatuur ligt rond de 16 graden. De wind wordt zuidoostelijk en blijft matig tot (vrij) krachtig.

In de nacht naar donderdag is het helder met hier en daar hoge bewolking. Het blijft droog en de minima variëren van 5 graden in het noordoosten tot 10 graden in het zuidwesten. Donderdag overdag zijn er eerst perioden met zon maar in de loop van de dag neemt van het zuiden uit de bewolking verder toe. Mogelijk valt er in de avond plaatselijk lichte regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot 18 graden lokaal in het zuiden. De zuidoostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.(Bron: KNMI)

In het hoogtepatroon is een blokkerend hoog aanwezig boven het zuiden van Noorwegen. Dit hoog beweegt langzaam oostwaarts waarna ons aandachtsgebied te maken krijgt met een zuidelijke stroming. In deze stroming trekken frontale storingen naar onze omgeving en deze passeren vrijdag/zaterdag. Daarna neemt de hogedrukinvloed weer toe in ons aandachtsgebied. Een hoog trekt dan van de Golf van Biskaje langzaam verder naar het oosten waarna de kern in de tweede helft van de week boven Oost Europa komt te liggen.

Vooruitzichten

Half tot zwaar bewolkt en kans op regen of buien. In de loop van het weekeinde weer droog met in de nachten en ochtenden kans op mist. Middagtemperaturen rond 17 graden, vrijdag enkele graden hoger.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 09 oktober tot en met woensdag 16 oktober

Vrij grote kans op een droog en tamelijk rustig weertype met temperaturen veelal iets boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn