Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag vrij warm met af en toe motregen of een bui,

21 mei 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Vanochtend trekt een warmtefront van zuidwest naar noordoost over ons land, waardoor we tot en met zondag met een warme sector te maken hebben. In de nacht naar zondag en zondagochtend zien we een Theta-w rug (op 850 hPa 14 C) vanuit Frankrijk over ons land uitbreiden. De gradiënt op de westflank van de Theta-w rug kan als de positie van een polaire koufront beschouwd worden. Het golvende front bereikt zondag 06 UTC de westkust en ligt om 18 UTC met een golf over de oostelijke helft van ons land. Op het front zijn ingebedde buien te verwachten en en zondag overdag voor het front uit zijn in de Theta-w tong eveneens buien te verwachten. Van oorsprong ligt er een tweede koufront west van het eerder genoemde koufront en dit front smelt nagenoeg samen met het eerste en is zondag als afzonderlijk front in de parameters nauwelijks te herkennen.

De exacte positie van de fronten en dus ook de Theta-w rug (850 hPa) fluctueert nogal in de diverse modellen en runs. Alle modellen laten echter wel een significant convectief signaal zien op de koufronten, maar de verschillen zijn redelijk groot. Zondag worden de buien zowel op, alsmede voor het front berekend. Echter ook dan verschillen de modellen qua positie, en intensiteit van de buien.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Er is aanvankelijk veel bewolking en er kan lokaal lichte regen vallen. In de middag komt op veel plaatsen de zon af en toe tevoorschijn en kan er vooral in het noordoosten een enkele bui ontstaan. Met maxima tussen 19 graden in het noordwesten en lokaal 25 graden in het zuiden wordt het (vrij) warm. In de avond neemt in het westen de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidwest, langs de kust is de wind soms (vrij) krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking verder toe. Van het zuiden uit trekken buien het land binnen, eerst in het westen. De buien kunnen gepaard gaan met onweer, tevens zijn windstoten mogelijk. De temperatuur daalt naar een graad of 14 en de zuid- tot zuidwestenwind is matig.

Ook zondag overdag is het zwaar bewolkt en zijn er (onweers)buien mogelijk. In het oosten van het land kan het nog 20 graden worden, in de kustprovincies blijft het kwik bij een graad of 16 steken. De matige wind draait later op de dag van zuidwest naar west en aan het eind van de dag verder naar noordwest.

Een hoogtetrog sterkt zich uit Van IJsland naar de Atlantische Oceaan west van de Britse Eilanden (langs 20W). Als gevolg van de opbouw van een rug west van de trog verplaatst de uitgezakte kou zich richting de Alpen. Deze Atlantische rug gaat zich tijdelijk nestelen richting Scandinavië en maakt op zijn beurt weer de weg vrij voor een uitzakkende kou richting Golf van Biskaje. Het is de opmaat voor de tijdelijk noord(west)elijke aanvoer van polaire lucht. Vanaf halverwege de week zien we echter een komen en gaan hoogtetroggen en hoogteruggen. Het is het begin van een licht meanderende zonale aanvoer met aan de grond meestentijds een aanvoer lucht van zuidelijkere breedtes.

Vooruitzichten

Wisselvallig en met name op maandag en dinsdag vrij koel met middagtemperaturen rond 15 graden.

 

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 28 mei tot en met zaterdag 04 juni

Grote kans (ca. 70%) op aanhoudend wisselvallig weertype met maximumtemperaturen rond het langjarig gemiddelde.

De tijdelijke overgang naar vrij koel weer aan het begin van de week wordt ondersteund door vrijwel alle clusters. Kijkende naar de overgang naar de licht meanderende zonale stroming dan zien we dat het patroon veel weg heeft van een lopende golf waarbij amplitude en fase in de diverse clusters enigszins verschillen, maar geen van de clusters vertoont het patroon van een blokkade. Tevens zien we dat de overheersen aanvoerrichting in de EPS-periode een west- tot noordwestelijk is. Ook zien we dat er de tweede helft van deze week de CAPE en derhalve de buienkans het grootst is

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn