Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag vrij zonnig en droog, in het noordoosten meer bewolking.

20 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hoog boven Tsjechie heeft een uitloper tot boven ons land. De rug-as ligt van Texel naar Groningen, kantelt geleidelijk en wordt meer NW-ZO georienteerd, en beweegt op zaterdag geleidelijk weer noordwaarts. Ten zuiden van de rug voert een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Ten noorden van de as is de aangevoerde lucht maritiem en vochtiger.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag wordt het opnieuw vrij zonnig met alleen in het noordoosten wat meer bewolking. In de avond is in het uiterste noord(oost)en van het land wat lichte motregen niet uitgesloten. De middagtemperatuur ligt rond +4°C. De wind is zwak en meest oostelijk, in het noorden uit zuidwestelijke richtingen.

Komende nacht blijft het in het midden en zuiden vrijwel onbewolkt en droog. In het noorden komen er wolkenvelden voor, waaruit vooral in het uiterste noorden wat lichte motregen kan vallen. De kans op gladheid hierbij lijkt vooralsnog klein, maar niet geheel uitgesloten. Ook kan er in het noorden mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noorden tot -5°C plaatselijk in het zuiden. De wind is zwak en waait veelal uit oostelijke richtingen.

Zaterdag overdag zijn er in het noorden wolkenvelden met kans op een spatje motregen, elders is het vrij zonnig en blijft het droog. De middagtemperatuur komt opnieuw rond 4°C uit. De oostelijke wind is overwegend zwak.

Een hoog boven Oost-Europa heeft een uitloper  tot over ons land richting het Verenigd Koninkrijk. De rug-as (later nieuw centrum) is aanvankelijk gesitueerd pal boven ons land en kleine verschillen in positionering kunnen grote gevolgen hebben voor een puntverwachting. Tot en met het begin volgende week blijft het een subtiel spel van deze positionering. Daarna zien we in de OPER dat de hogedruk wordt teruggedrongen richting Rusland en wordt de stroming  boven de Atlantische Oceaan zuidelijk, eind volgende week zuidwestelijk.

Vooruitzichten

Rustig winterweer met lage neerslagkansen. Overdag temperaturen enkele graden boven nul, ’s nachts lichte, soms matige vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 27 januari tot en met vrijdag 03 februari

Aanvankelijk rustig ‘kwakkelweer’ met overdag temperaturen enkele graden boven, ’s nachts onder nul. In de loop van de periode is de kans vrij groot (80-90%) op een zachter en wisselvalliger weertype.

In het EPS zien we de genoemde subtiliteiten tot uiting komen en zien we kleine positioneringsverschillen tussen de diverse leden. De ruimtelijke verdeling wordt tevens duidelijk in de diverse puntverwachtingen. Zo zullen aanvankelijk de temperatuurverschillen tussen noord (noord van de as) en zuid (zuid van de as) tamelijk groot zijn, met de relatieve koude in het zuiden van het land. In de EPS termijn zien we de verdere omslag naar een zuidwestelijke stroming bevestigd door het gros van de leden. Er zijn er nog een handvol die vasthouden aan de invloed van meer hogedruk en (stralings)koude

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn