Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag zonnig.

17 februari 2016 door Jannes Wiersema

34Een hogedrukgebied boven Polen trekt noordoostwaarts en wordt donderdag boven Rusland verwacht. Een frontaal systeem ligt ten westen van de Britse Eilanden en nadert langzaam ons aandachtsgebied. Donderdag 24 UTC ligt het front boven het westen van het land. De oostwaartse verplaatsing vertraagt als gevolg van een golf met afgesnoerd laagje boven (mogelijk) Normandië.

Vandaag is het zonnig. De middagtemperaturen liggen rond de 5 graden en er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

In de nacht van woensdag naar donderdag zijn er wolkenvelden en is er kans op enkele mistbanken. Het blijft droog en de minimumtemperatuur komt uit op omstreeks – 4 graden. De zuidenwind is zwak tot matig.

Neerslag:

Tot donderdagmiddag geen neerslag. Daarna behoorlijke verschillen tussen de modellen. Hirlam00 en EC18 geven al om 12 UTC de eerste lichte neerslag in het zuidwesten. Zal afhangen van de precieze positie van de golfjes of laagjes die ontstaan in het front. Neerslag is licht, afgaande op de progtemps valt er in de middag regen, maar in de avond neemt de kans op winterse vormen, sneeuw, wellicht ijsregen/ijzel (progtemps Hirlam de Bilt, Lelystad 00 UTC) toe.

Donderdag zijn er, na oplossende mist, perioden met zon. Vanuit het westen neemt de bewolking wel toe en later in de middag kan er langs de kust wat lichte regen vallen. In de avond beweegt de neerslag langzaam verder oostwaarts en neemt de kans op winterse neerslag toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 4 graden. De zuidenwind is matig, aan de westkust matig tot vrij krachtig.

Aan het begin van de periode, op ligt er een uitgezakte hoogtetrog boven de Noordzee. Deze passeert in de loop van de dag ons land, waarna er een zonale stroming over ons land komt te liggen. Aan de noordkant daarvan trekt een hoogtelaag op zondag en maandag vanaf IJsland naar het zuiden van Scandinavie. Bijbehorende hoogtetrog passeert op dinsdag ons land. Ook daarna blijft de stroming in onze omgeving zonaal. In het grondpatroon ligt vrijdagnacht een frontale trog boven ons land. Dit frontale systeem trekt langzaam oostwaarts. Vervolgens passeert op zaterdag een frontaal systeem. Vervolgens komt op zondag/maandag een vrij diep laag boven de Noorse Zee en Noordzee te liggen. We komen dan tijdelijk in een warme sector, waarna we op maandag weer in de polaire lucht terecht komen. Op dinsdag dan de passage van een rug, waarna de weg weer open ligt voor storingen vanuit het westen.

Vooruitzichten

Op vrijdag nog vrij koud met kans op wat winterse neerslag, in het weekend een overgang naar een wisselvallig en zacht weertype met daarbij een toename van de wind. Na het weekend weer koeler.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 24 februari tot en met woensdag 02 maart

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond normaal.

De clusters liggen voor de eerste dagen dicht bij elkaar, de grootschalige patronen zijn eenduidig. Op vrijdagnacht passage van het frontale systeem en daarna de zonale stroming zit in alle clusters. Voor het weekend en maandag zijn er wel detailverschillen in de ontwikkeling van het laag boven de Noorse Zee en de passage van het frontale systeem bij ons, maar alle clusters tonen grootschalig wel het zelfde verloop. Vanaf midden volgende week nemen de verschillen wat toe, met name de mate waarin de lagedrukgebieden een meer noordelijke of zuidelijke koers nemen, wordt bepalend voor ons weer. Op vrijdag bevinden we ons nog in de koude lucht. Een aandachtspunt is de doorkomst van het frontale systeem in de nacht naar vrijdag: neerslaghoeveelheid en -soort. Vanaf zaterdag zien we een toename van de wind en ook en duidelijke stijging van de temperaturen. Ook op zaterdag de neerslagsoort wellicht nog een aandachtspunt. Met name zondag vrij veel wind. Vanaf maandag komen we weer in de koelere, polaire lucht terecht.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn