Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag zonnige perioden en droog. Morgen eerst regen, later opklaringen

28 april 2013 door Jannes Wiersema

Een uitloper van een krachtig Atlantisch hogedrukgebied ligt boven het uiterste noorden. De rug trekt langzaam zuidoostwaarts over ons land, waardoor de stroming later morgenmiddag en -avond weer zuidwestelijk wordt. Een occluderend frontaal systeem behorend bij een IJslands laag ligt vanavond boven het midden van de Noordzee, maar bereikt ons pas in de nacht naar maandag. Op hoogte bevindt zich een hoogtelaag boven Frankrijk en een hoogtelaag bij IJsland. Daar tussenin bevindt het aandachtsgebied zich aanvankelijk in een zadelgebied. Het ‘Franse’ hoogtelaag trekt opvullend NNO-waarts en beweegt in de avond in de vorm van een hoogtrog van ZW naar NO over het land.Na passage stelt zich op alle niveaus een zuidwestelijke stroming in rond een laag te noorden van Schotland. Een bijbehorende occlusie trekt maandagochtend van west naar oost over het land.

Onder een rug van hogedruk is het tijdens de afgelopen nacht opnieuw sterk afgekoeld. Op standaard waarnemingshoogte, 1.50 meter, meldde Deelen (bij Arnhem) -3,0º. Op 10 centimeter boven de grond (klomphoogte) vroor het zowaar in de regio Den Helder bijna 6 graden (De Kooy -5,9º); in Heino, Overijssel werd -7,1º gemeten. Er waren echter ook regio’s waar het vanwege de aanwezigheid van bewolking niet of nauwelijks vroor of juist alleen aan de grond. Op het KNMI in De Bilt bedroeg de minimumtemperatuur 0,7, aan de grond -2,7º.

Na een koude start van de ochtend hebben we vandaag te maken met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het wordt vanmiddag ongeveer 13 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen, vanmiddag wordt de wind op de meeste plaatsen zuidwestelijk.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het in het westen regenen. De minima variëren van 8 graden in het westen tot plaatselijk 3 à 4 graden in het oosten in het begin van de nacht. De zuidwestelijke wind is boven land meest matig en aan de kust en boven het IJsselmeer neemt de wind toe naar krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

Morgenochtend trekt de neerslag oostwaarts. Halverwege de ochtend wordt het van het westen uit droog en breekt de zon goed door. In het zuidoosten duurt het tot in de middag voordat het droog wordt. De maxima liggen rond een graad of 12. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit west- tot zuidwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Rondom een laag boven de Noorse Zee is er spraken van een westelijke bovenstroming boven onze omgeving, met de straalstroom ten noorden van ons land. Verder ligt er in eerste instantie een hoogtelaag boven Spanje. Aan de grond is er eveneens sprake van een westelijke stroming met aanvoer van koele lucht. In de tweede helft van de week vindt er ten westen van Ierland een uitzakking plaats, waardoor de stroming meer zuidwestelijk. Het hoogtelaag wordt donderdag/vrijdag in de zuid-zuidwestelijke stroming opgenomen en zorgt in ons aandachtsgebied voor wat meer onstabiliteit. In het weekeinde van 4-5 mei vindt er in de operationele modeluitvoer in eerder genoemde trogvormige uitzakking boven de Britse Eilanden een afsnoering plaats, die ZO-waarts trekt. Tegelijkertijd vorming van een hoogterug boven het Europese vasteland. Ook aan de grond zien we de ontwikkeling van een hoog boven het zuiden van Scandinavië dat een verbinding vormt met een hoog boven de oceaan.

Vooruitzichten

Perioden met zon en op de meeste dagen slechts een enkele bui. De temperatuur loopt op naar ruim 15 graden.

het weer

Grote kans (70-80%) op overgang naar een overwegend droog weertype, waarbij de temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde liggen. Kleine kans (20-30%) op een tamelijk koel weertype met soms regen of een bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn