Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag buien met onweer en (zware) windstoten

06 mei 2015 door Jannes Wiersema

37Een vrij complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden beweegt slechts langzaam naar het noordoosten en wordt tegen het einde van deze periode boven de Vikingbank verwacht. Een van de kernen, 03 UTC tegen de Schotse westkust, trekt ONO en komt vanavond boven de Vissersbank terecht. Rondom dit laag wordt in onze omgeving met een zuidwestelijke stroming, polaire lucht aangevoerd waarin met enige regelmaat troggen en/of occlusie-restanten worden meegevoerd. Bovendien koelt op nadering en passage van een hoogtetrog de bovenlucht op 500 hPa vanmiddag tijdelijk af naar bijna -30C. In de loop van de dag ontwikkelt zich een hoog boven de Golf van Biskaje en dit trekt donderdag richting Zuid-Duitsland, waarbij zich langzamerhand een uitloper richting ons aandachtsgebied ontwikkelt.

De dag begint op de meeste plaatsen met flink wat zon, aan de kust is er echter al meer bewolking met lokaal een bui. Later in de ochtend en ’s middags ontstaan er ook landinwaarts steeds meer buien, afgewisseld door zon. De buien kunnen gepaard gaan met onweer, hagel en zware windstoten. Het wordt ongeveer 15 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de loop van de dag neemt de wind toe. Boven land tot vrij krachtig, in de kustgebieden naar krachtig tot hard en aan zee mogelijk stormachtig met daar vanmiddag en vanavond zware windstoten.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking met van het noordwesten uit van tijd tot tijd (buiige) regen. Het zuidoosten houdt het waarschijnlijk droog met opklaringen. De temperatuur daalt naar een graad of 10. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard. In de loop van de nacht neemt de wind iets af.

Donderdag begint bewolkt met vooral in de ochtend nog een aantal buien, maar geleidelijk komt er ook ruimte voor de zon. ’s Middags wordt het in het westen en noorden op de meeste plaatsen droog, elders is er nog kans op een bui. Het wordt ongeveer 15 graden. De wind wordt westelijk en is matig, aan zee eerst nog vrij krachtig. In de avond wordt de wind zwak uit richtingen tussen zuid en oost.

Een complex laat boven de Britse Eilanden bepaalt aanvankelijk het weer. Er is sprake van een zuidwestelijke stroming van polaire lucht waarin enkele troggen en occlusie restanten voor neerslag zorgen. Vrijdag lijkt een zwakke rug voor droger weer te zorgen, maar trekt er wel een hoogtetrog net en zuiden van ons land langs. In de loop van zaterdag nadert van het westen uit een volgende randstoring, welke later op de dag overtrekt. Pas in de loop van zondag lijkt van het westen uit een krachtigere rug op te bouwen. Aan de grond resulteert dit maandag en dinsdag in een grog hoog boven centraal Europa. Vanaf woensdag 13 mei trekt het hoog langzaam zuidoostwaarts en komen oceaanstoringen weer dichterbij.

Vooruitzichten
Perioden met zon en de eerste dagen nog kans op een bui. Vanaf zondag droog en temperaturen oplopend tot ruim boven de 20 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn