Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag en vanavond landinwaarts stevige onweersbuien.

07 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Een klein hogedrukgebied ligt vrijwel stationair net ten oosten van de Engelse oostkust. Boven Noord-Frankrijk bevindt zich een vlak (van oorsprong thermisch) laag. Hierdoor is de stroming noord tot noordoost. Een N-Z georiƫnteerde vore, met bijbehorende Theta-w rug boven Sleeswijk-Holstein richting Luxemburg, trekt langzaam naar ons land en kantelt wat waardoor de oriƫntatie meer NO-ZW wordt. De vore komt vervolgens vanmiddag boven de zuidoostelijke helft van ons land te liggen. In de bovenlucht is een hoogterug aanwezig. Vandaag vlakt de hoogterug af en nadert vanuit het zuidwesten een zwakke kortgolvige hoogtetrog, hierdoor wordt de bovenstroming wat minder anticyclonaal, maar overtuigend cyclonaal wordt deze niet. In de loop van vandaag wordt de atmosfeer van het noordwesten uit stabieler als gevolg van het uitbreiden van het Noordzee-hoog. De thermische trog verplaatst zich dientengevolge zuidoostwaarts en verlaat het zuidoosten dinsdag op woensdagnacht. In de grenslaag is er weinig stroming met een stabiele opbouw en die vandaag door instraling weer (diep) onstabiel wordt.

Aandachtsgebieden zijn de convectie en de grenslaagperikelen. Vandaag moet de convectie vooral rond de convergentiezone in de vore plaatsvinden. De exacte positie van de vore lijkt tamelijk consistent in de diverse modellen, maar lijkt nu minder ver westelijk te komen dan hun voorgangers. Harmonie-PAR berekende al eerder de neerslag veel oostelijker. Wat betreft de grenslaag hebben de modellen nog steeds moeite de ST-velden op de Noordzee te beschrijven. Hirlam vochtvelden (RH) zijn bruikbaar.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is het aanvankelijk in het noordoosten mogelijk grijs en nevelig, in de loop van de ochtend breekt overal de zon door. In de middag en avond komen er in de zuidoostelijke helft van het land stevige onweersbuien tot ontwikkeling, die zich maar langzaam verplaatsen. Bij deze buien zijn lokaal hagel, veel regen en windstoten mogelijk, wat plaatselijk tot overlast kan leiden. In het noordwesten blijft het droog. De middagtemperatuur komt uit op 24 tot 27 graden, langs de kust is het met 15 tot 18 graden en wind van zee gevoelig frisser. Elders staat een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen.

In de nacht naar woensdag wordt het overal weer droog en klaart het op. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoost en de minimumtemperatuur komt in de loop van de nacht uit op 10 graden in het noordoosten en 14 graden in het zuiden.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden op de Wadden tot 25 graden in het zuidoosten. De noord- tot noordwestenwind is overwegend matig.

Op synoptische schaal bevindt zich een hoogterug boven onze omgeving. In deze rug trekt een kortgolvige hoogtetrog van dinsdag op woensdag over ons aandachtsgebied waardoor de rug uiteindelijk verdwijnt. Een nieuwe hoogterug bouwt zich woensdag boven Ierland op waardoor ons aandachtsgebied te maken krijgt met een noordwestelijke aanvoer aan de oostflank van deze hoogterug. In de loop van de week verplaatst de rug oostwaarts en vlakt verder af en wordt de stroming meer en meer westelijk en enigszins cyclonaal, met de straalstroom net ten zuiden van onze omgeving. Aan de grond zien we tegen het weekeinde een laag boven ons land ontwikkelen die zaterdag en zondag boven onze omgeving voor neerslag lijkt te gaan zorgen. Hierna komt ons land onder invloed van een meridionale stroming waarin onze omgeving voornamelijk met cyclonaliteit te maken krijgt

Vooruitzichten

Perioden met zon en eerst droog, maar tegen het weekeinde overgang naar wisselvalliger weer met toenemende neerslagkansen en dalende middagtemperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 14 juni tot en met dinsdag 21 juni

Grote kans (80%) op een aanhouden van het wisselvallig weertype met middagtemperaturen enkele graden beneden normaal.

De 500 hPa-clusters vertonen in de meerdaagse perioden grote overeenkomsten, hetgeen de beschrijving van de synoptische ontwikkeling tamelijk betrouwbaar maakt. Zelfs na het komend weekeinde is de overgang naar een meridionale stroming in vrijwel alle EPS-leden terug te vinden. Het levert pluimen op die zowel in het begin alsmede aan het eind van de periode tamelijk smal zijn. De atmosfeer lijkt de komende tijd behoorlijk voorspelbaar te zijn.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn