Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag meer zon, morgen in het noorden kans op wat regen.

30 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een zwakke rug boven het oosten verlaat spoedig het land. Boven zee ligt een NNO-ZZW georiƫnteerd warmtefront dat oostwaarts beweegt. In de ochtend trekt dit warmtefront over ons land om in de loop van de middag het oosten te verlaten. Met name bij en net achter het front is de lucht vochtiger. Maandagmiddag bereikt het NO-ZW georiƫnteerde koufront het noordwesten, trekt oostwaarts en verlaat even na 18 UTC Limburg. Op hoogte loopt er in de loop van maandagavond een trog op het front in, waardoor de dynamische forcering toeneemt.

Het is tamelijk bewolkt en vrijwel overal droog. Komende uren breekt in het westen de zon goed door en vanmiddag breiden de opklaringen zich verder oostwaarts uit. De temperatuur loopt op tot een graad of 18 in het noordelijk kustgebied en lokaal 22 graden in het midden en zuiden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en neemt vanavond aan de westkust toe naar (vrij) krachtig.

NEERSLAG:

Vandaag berekenen de modellen hier en daar nog een zwak signaal nabij het warmtefront en uit de dikkere Sc-bewolking erachter. Dat zal gezien de progtemps niet echt noemenswaardig zijn. Morgen op het koufront plaatselijk lichte regen in de noordelijke helft We gaan er vanuit dat de actievere convectieve neerslag ten oosten van het koufront buiten onze landsgrenzen blijft. We zien dat Harmonie en Hirlam deze run wat actiever zijn, maar nog steeds buiten onze landsgrenzen. Activering maandagavond lijkt veroorzaakt te worden door de naderende hoogtetrog.

Komende nacht neemt de bewolking in het westen van het land weer toe. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden en de zuidwestenwind is overwegend matig van kracht.

Maandag overdag is er in het westen en noorden van het land veel bewolking en kan er lokaal lichte regen vallen. In het oosten en zuidoosten van het land schijnt eerst nog enige tijd de zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordwesten tot plaatselijk nog 22 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige wind die draait naar westelijke richtingen. (Bron:KNMI)

Dinsdag overdag passeert een zwakke rug. Op woensdag lijkt een actievere storing door te komen. Daarna lijkt de hogedruk-invloed langzaam toe te nemen, waarbij slechts heel af en toe een zwakke storing in de buurt komt of overtrekt. In het weekeinde van 6-7 juli zien we nu een hoog boven onze omgeving opbouwen en daarna naar Denemarken trekken. De aanvoer vanaf zee wordt dan afgesneden.

Vooruitzichten

Eerst licht wisselvallig met vooral op woensdag kans op regen of enkele buien. Later in de week droog en meer zon.

het weer

zondag 07 juli tot en met zondag 14 juli

Grote kans (70-80%) op een droog weertype met temperaturen rond of iets boven normaal. Kleine kans (20-30%) op een koel weertype met geregeld regen of buien.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn