Sunday 4 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag regen en later kans op natte sneeuw.

20 november 2013 door Jannes Wiersema

Wisselende bewolkt kans op een buiEen zwakke rug van hoge druk lag om 05 UTC over ons land en trekt naar het zuidoosten weg. Een lagedrukgebied, om 06UTC net ten oosten van de Faeröer, beweegt zuidoostwaarts in de richting van de Noordzee. Overdag buigt het laag zuidwaarts af en ligt rond middernacht net ten westen van ons land. In de nacht trekt het opvullend verder in de richting van Noord-Frankrijk. Het bijbehorende occluderende frontale systeem bereikt onze westkust aan het einde van de middag en stagneert in de avond boven het zuidwesten. Het front verlaat pas donderdagochtend in zuidwestelijke richting ons land, wanneer het laag boven Frankrijk is aangekomen. Aan de noordzijde van het laag wordt donderdag koude en droge continentale lucht aangevoerd.

Vanochtend zijn er eerst perioden met zon. Al snel neemt de bewolking toe en in de middag gaat het van het westen uit regenen. In namiddag en in de avond gaat de regen lokaal over in natte sneeuw. De meeste neerslag valt in het zuidwesten van het land. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden. De westelijke wind is zwak tot matig, draait in de ochtend naar zuidwest en neemt daarbij langs de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig, 5 of 6, mogelijk naar hard, 7. In de loop van de middag draait de wind door naar zuid tot zuidoost, in de avond naar oost tot zuidoost.

Komende nacht valt er in het zuidwesten lokaal nog wat natte sneeuw. Elders is het nog bewolkt. De temperatuur ligt enkele graden boven nul. De wind is zuidoost tot oost en zwak tot matig.

Morgen overdag is het meest droog en komt de zon geleidelijk te voorschijn. De middagtemperatuur is amper 5 graden. De wind is oost tot noordoost en meest matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI)

In de meerdaagse periode is de spreiding in oplossingen niet erg groot. De kans op lichte vorst is t.o.v. de vorige run eist afgenomen en zien we een kans van 40-60% op lichte vorst in de nacht. Neerslag die vanuit het oosten over het zuidoosten kan trekken, waarschijnlijk in de vorm van (natte) sneeuw is niet meer in de pluim van Beek terug te vinden. In de EPS-periode zien we dat geleidelijk steeds meer leden naar een meer zonale stroming neigen. Op de laatste dag van de deze periode is dat ong. 50% van de leden. Dit is dan ook de reden dat aan het einde van de EPS periode er steeds meer minder koude oplossingen te zien zijn en er een brede pluim in neerslag en wind. Dit maakt een verwachting onzeker.

Vooruitzichten

Rustig, droog en vrij koud najaarsweer. Middagtemperatuur rond 5 graden en minimumtemperatuur rond of net boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 27 november tot en met woensdag 04 december

Aanvankelijk droog en rustig weer, met temperaturen die te laag zijn voor de tijd van het jaar. In de nachten grote kans op lichte vorst. Later in de periode wordt de verwachting onzeker.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1384925674257

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn