Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanmiddag van het oosten uit regen.

15 oktober 2015 door Jannes Wiersema

40Een hoogtelaag boven de Belgisch-Franse grens legt de komende periode een traject af dat loopt via Centraal-, Zuidoost-Frankrijk en Noord-Italië naar Zuidoost-Duitsland. Aan de grond blijft er sprake van een koude noordoostelijke stroming tussen een langgerekt hoog vanuit Rusland via het zuiden van Scandinavie naar het VK en lagedruk boven de Middellandse Zee. Een occlusie ligt om 04 UTC georiënteerd boven Oost-Engeland en draait terug tot boven de Duitse Bocht en het noorden van Duitsland. De occlusie trekt nog iets westwaarts, maar in de middag lijkt zich stroomopwaarts een volgend WA maximum op hoogte aan te dienen. Dit maximum ontwikkelt zich in de nacht boven het oostelijk Alpengebied en Beieren, trekt noordwestwaarts en beweegt in de loop van de middag en avond westwaarts over Nederland.

Het is bewolkt, maar er zijn vooral in het zuiden en noorden ook enkele opklaringen aanwezig. De komende uren kan in de zuidelijke opklaringen nog een enkele mistbank voorkomen. Vanochtend, maar vooral in de loop van de middag volgen er van het oosten uit perioden met regen. De middagtemperatuur ligt tussen 6 graden in het zuidoosten van het land en 12 graden in het noordwesten. De wind draait overal naar een noordelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied later op de dag (vrij) krachtig.

In de nacht naar vrijdag blijft het op veel plaatsen regenachtig. Mogelijk wordt het in het oosten wat droger. De minima lopen uiteen van 8 graden op de Wadden tot lokaal 4 graden in Limburg. Er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind. In het Waddengebied staat een (vrij) krachtige wind.

Waarschuwing land 0 new

Vrijdag overdag kan er nog steeds af en toe regen vallen en er is nauwelijks ruimte voor de zon. De maxima lopen uiteen van 7 graden in het zuidoosten tot 12 graden in het noordwestelijk kustgebied. Boven land staat een zwakke tot matige noordelijke wind, in het noordelijk kustgebied blijft de wind (vrij) krachtig.

Een hogedrukgebied boven Rusland heeft een uitloper via Zuid-Scandinavië naar de Britse Eilanden. Aan de zuidflank hiervan bepaalt lagedruk (zowel aan de grond als op hoogte) ons weerbeeld. Pas na het weekend verdwijnt de invloed hiervan. Het hoog boven Rusland verdwijnt van de kaart, maar een apart centrum boven Schotland blijft aanwezig met een uitloper naar Zuid-Scandinavië. Gedurende komend weekend maakt een hoog boven de oceaan verbinding met het hoog boven de Britse Eilanden en ontstaat een hoog vanaf de Azoren naar de Britse Eilanden. Geleidelijk trekt dit hoog zich langzaam terug naar het zuidwesten, waarna de weg vrijgemaakt wordt voor storingen die van het noordwesten uit ons land gaan passeren. Dit gebeurt wel in enigszins verzwakte vorm doordat het hoog nog redelijk dichtbij blijft liggen en aan het einde van de week zelfs naar ons land koerst.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en weinig wind. Eerst maxima onder normaal, geleidelijk oplopend naar normale waardes voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 22 oktober tot en met donderdag 29 oktober Een iets toenemende kans op maxima die onder het langjarig gemiddelde liggen, neerslag en meer wind.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn