Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend af en toe zon, vanmiddag van het westen uit regen.

26 maart 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een rug van hogedruk trekt gedurende de  ochtend van west naar oost over het land. Hierdoor komt van het westen uit maritiem polaire lucht ons land binnen. Een laag, om 00 UTC net noordwest van Schotland, trekt langzaam opvullend richting de Duitse Bocht en komt daar aan op vrijdag 00 UTC, waardoor de stroming boven ons land naar zuid tot zuidwest draait en in kracht toe neemt. De bijbehorende occluderende frontale zone, direct gevolgd door een scherpe hoogtetrog, trekt vanmiddag en vanavond over ons land. Achter de frontale zone komen we wederom in de polaire lucht terecht met een geleidelijk stabiliserende stroming als gevolg van de opbouw van een nieuwe rug van hogedruk.

De dag begint op veel plaatsen nog met zon en met name in het oosten kan tot in het begin van de middag de zon nog schijnen. Van het westen uit raakt het echter snel bewolkt en tegen de middag bereikt een regengebied de westkust. De regen trekt vanmiddag en vanavond van west naar oost over het land. In de loop van de avond trekt het regengebied naar Duitsland, klaart het soms op, maar kunnen er nog wel enkele buien voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond de 7 graden, maar in neerslag ligt de temperatuur enkele graden lager. Vanochtend neemt de zuid- tot zuidwestenwind toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust tot krachtig. In de avond draait de wind naar westelijke richtingen.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor. De minima liggen rond 4 graden. De wind draait naar west tot noordwest en neemt aan de kust mogelijk toe tot hard.

Vrijdagochtend zijn er nog buien mogelijk, maar in het zuidwesten wordt het dan al op de meeste plaatsen droog. In de middag neemt de buiigheid ook in de rest van het land sterk af en kan het hier en daar opklaren. Het wordt ongeveer 8 graden. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag af naar matig.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met vooral vanaf het weekeinde vrij veel wind en perioden met regen. Middagtemperaturen rond normaal en minima iets boven normaal.

Vr Za Zo Ma Di Wo
Zonneschijn (%) 30 10 10 40 30 40
Neerslagkans (%) 50 90 90 60 60 90
Neerslaghoeveelheid (mm) 2 2/7 7/12 1/3 0/3 1/3
Minimumtemperatuur (°C) 4 0/1 4/7 5/7 7/9 4/7
Middagtemperatuur (°C) 8 9/11 9/10 10/12 10/13 8/10
Windrichting NW ZW ZW W W W
Windkracht (bft) 4 4 5 5 5 5

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn