Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend mistbanken, verder perioden met zon.

01 januari 2016 door Jannes Wiersema

28Een ZO-NW georiënteerde rug beweegt vandaag van van zuidwest naar noordoost over het land, waarna de stroming zuidoostelijk wordt. Een Atlantisch lagedrukgebied komt naderbij en wordt morgenmiddag boven Engeland verwacht. Een bijbehorend geoccludeerd frontaal systeem bereikt komende nacht het zuidwesten en stagneert morgen overdag NW-ZO georiënteerd boven het noordoosten. In de loop van morgenavond bereikt de vorst uit Polen en Noord-Duitsland het noordoosten van het land.

Het is op veel plaatsen nevelig en er komen ook enkele mistbanken voor. Eind van de ochtend verdwijnt de mist. Verder blijft het vandaag droog en zijn er perioden met zon. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking van het zuidwesten uit langzaam toe. De temperatuur loopt op naar een graad of 8. Aanvankelijk staat er nauwelijks wind, maar in de loop van de middag steekt er een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost op.

Komende nacht raakt het van het zuidwesten uit steeds verder bewolkt en later gaat het in het zuidwesten regenen. In het noordoosten kan er eerst nog mist ontstaan die in geleidelijk weer overgaat in nevel. De temperatuur daalt naar 3 a 4 graden en de oost- tot zuidoostenwind neemt toe naar matig.

Waarschuwing land 0 new

Morgen overdag blijft het bewolkt en een gebied met regen boven het zuidwesten van het land verplaatst zich gedurende de dag naar het noordoosten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noordoosten tot lokaal 10 graden in het zuidwesten. De zuidoostenwind wordt matig, aan zee vrij krachtig. In de avond gaat het in het noordoosten van het land licht vriezen daar valt dan mogelijk (natte) sneeuw.

Aandachtspunt is de stratus en mist die in de loop van de nacht boven het noorden van Frankrijk is ontstaan en vandaag met een zuidelijke stroming ons land in kan trekken. Modellen hebben de actuele stratus en mist boven Noord-Frankrijk goed te pakken. Toch blijven dit soort situaties altijd lastig om een detailverwachting te maken, het zal derhalve ook een kwestie van nowcasten worden. Bij de occlusie van komende nacht en morgen overdag laat Harmonie veel meer stratus zien dan Hirlam. Ander aandachtspunt is de neerslagsoort morgenavond in het noordoosten van het land, met het instromen van de koude lucht aldaar kan de neerslag van het stagnerende front daar overgaan in (natte)sneeuw, alle modellen komen met dit sneeuwsignaal.

Het hogedrukgebied boven het oosten en noordoosten van Europa neemt geleidelijk in betekenis af. Een lagedrukgebied dat zondag de Britse Eilanden bereikt vult halverwege de week geleidelijk op. De bijbehorende stagnerende fronten en de frontale vore komen aanvankelijk niet verder dan onze omgeving. Aan de noordflank van de vore voert een oost- tot zuidoostenwind koude lucht aan uit Polen en Noord-Duitsland. Deze koude lucht lijkt voor ons land vooral het noordoosten te gaan beïnvloeden. In de loop van de week ontwikkelt zich een omvangrijk lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en verdwijnt het hogedrukgebied boven Rusland en Oost-Europa geheel van het toneel. We zien dan ook een terugkeer van de zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Bovendien passeren en dan met regelmaat frontale systemen

Vooruitzichten

In een groot deel van het land overwegend bewolkt met geregeld regen bij temperaturen ruim boven nul. In het noordoosten van het land ligt de temperatuur vanaf zondag tot halverwege de week rond of iets onder het vriespunt met daarbij kans op (natte)sneeuw.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 08 januari tot en met vrijdag 15 januari

Grote kans op een wisselvallig en vrij zacht weertype met af en toe veel wind.

De komende dagen komt de grens tussen koude en zacht lucht precies boven ons land te liggen. Tot halverwege de week een duidelijke tweedeling in temperatuur met de koude lucht in het noordoosten en de zachte lucht in het zuidwesten. De laatste runs laten de frontale vore steeds iets noordelijker uitkomen waardoor de koude opties voor het zuidwesten en midden van het land nu bijna verdwenen zijn. Zelfs voor het noordoosten zijn de kansen op vorst nu afgenomen van ca. 80% in de run van 29/12 naar ca. 50% in de run van 31/12. Voor het noordoosten zien we ook de hoogste sneeuwkansen a.g.v. de stagnerende fronten, op zondag zijn de sneeuwkansen daar met ca. 50% het grootst. Elders in het land valt de neerslag zeer waarschijnlijk gewoon in de vorm van regen. In de tweede helft van de komende week nemen de zachtere leden weer fors in aantal toe en ook de kans op zware windstoten. De neerslagkansen blijven met ca. 80% onverminderd hoog. Aan het einde van de verwachtingsperiode gaan de oplossingen sterk uiteenlopen hetgeen zich ook uit in een grote spreiding in de temperatuurpluim

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn