Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend nog een enkele bui, verder perioden met zon en afnemende wind.

27 december 2016 door Jannes Wiersema

Tussen een laag boven Scandinavie en een hoog boven het noordwesten van Frankrijk en het zuiden van Engeland staat boven onze omgeving een stevige west tot noordwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt ingevoerd. Een trog boven het midden van het land trekt vannacht geleidelijk zuidwaarts en neemt daarbij verder in activiteit af. Het hoog beweegt de komende periode langzaam oost-noordoostwaarts en ligt op woensdag met de as boven het zuiden van het land.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In het noorden en midden van het land is het half tot zwaar bewolkt, terwijl er in het zuiden brede opklaringen zijn. Een gebied met buien boven het midden van het land neemt de komende uren in activiteit af. De rest van de dag blijft het droog en zijn er wolkenvelden. Vooral in het zuiden en westen is er ook ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is westelijk en matig, 3-4 Bft. Aan zee is de wind krachtig, 6 Bft, in het waddengebied af en toe hard, 7 Bft. In de loop van de dag neemt deze af naar matig, vrij krachtig in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Komende nacht wordt het in het midden en zuiden mistig, lokaal kan dit verkeersbelemmerend zijn. Elders zijn er opklaringen. Het blijft droog. De minima lopen uiteen van lokaal rond het vriespunt in het binnenland tot +4°C op de Wadden. Er staat een zwakke westenwind, die aan zee en op het IJsselmeer matig is. In het zuiden van het land valt de wind weg.

Morgen overdag kan het lang duren voordat de mist oplost en overgaat in lage bewolking. Op veel plekken is het bewolkt en grijs, maar in het noorden is er wat ruimte voor de zon. Het blijft droog. De maxima liggen tussen +1°C in gebieden met hardnekkige mist en 7°C in de noordelijke kustgebieden. Er staat een zwakke tot matige westenwind, die in de middag naar het zuidwesten draait en in de avond in de zuidelijke helft naar het zuidoosten.

De eerste dagen bevinden we ons onder een hoogterug, die in het weekend geleidelijk in betekenis af neemt en oostwaarts beweegt. Op maandag passeert dan een hoogtetrog, waarna we in een noordelijke tot noordwestelijke bovenstroming komen tussen een hoogterug boven de Atlantische Oceaan die geleidelijk naar het zuidwesten beweegt en een hoogtelaag boven het noorden van Rusland. In het grondpatroon zien we dit terug als een hoog boven Centraal Europa. Tot in het weekeinde bevinden we ons onder de vleugels van dit hoog. Daarna bouwt zich een hoog boven de Atlantische Oceaan op en lage druk boven Scandinavie. Tussen deze systemen komt er een noordwestelijke stroming boven ons omgeving te staan met de aanvoer van storingen. We krijgen dan te maken met een wisselvalliger weerbeeld.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer, af en toe zon, maar in de nachten kans op mist. Middagtemperaturen enkele graden boven het vriespunt, in de nachten kans op lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 03 januari tot en met dinsdag 10 januari

Grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of beneden het langjarig gemiddelde.

Ook de clusters zijn tot in het weekend eenduidig met de blokkerende hoogterug ten oosten van ons land en vervolgens de hoogtetrog die daarna passeert. De timing hiervan is nog wat onzeker, daar verschillen de clusters in. In de volgende week laten alle clusters lage druk boven Scandinavie zien en hoge druk ten zuiden of westen van ons. Dit levert dan een westelijke tot noordwestelijke stroming op met wisselvallig weer. Slechts een klein deel (30%) van de clusters laat de hoogterug boven onze omgeving liggen. De pluim is tot en met zaterdag eenduidig: droog en weinig wind uit een zuidelijke richting. Wel neemt de spreiding in temperatuur wat toe, afhankelijk van wel of geen bewolking. Daarna een toenemende neerslagkans en een vrij grote spreiding in temperatuur.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn