Thursday 9 February
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend nog gladheid en winterse neerslag.

12 februari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie en een laag zuidwest van Portugal staat in ons gebied een oostelijke stroming waarmee continentale polaire lucht wordt aangevoerd. Een hoogtelaag met kern boven het Kanaal trekt spoedig naar het westen en verlaat het zuidwesten in de loop van de middag. Achter deze band zorgt een stevige oostelijke stroming voor de aanvoer van droge lucht.

 Waarschuwing land 0 new

Het is bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land valt nog af en toe sneeuw. Zeer lokaal is ook ijsregen of ijzel mogelijk. In het hele land, met uitzondering van het zuidoosten en uiterste noordoosten, is het door de sneeuw glad. In het zuidwesten komt tevens lokaal mist voor. Aan het einde van de ochtend en vanmiddag loopt de temperatuur op en verdwijnt de gladheid. In het zuiden en zuidwesten kan dan nog wat lichte (mot)regen vallen, van het oosten uit wordt het droog en kan de zon mogelijk nog even doorbreken. De maximumtemperatuur varieert van 2°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidoosten. De oost- tot noordoostenwind is matig, in het kustgebied (vrij) krachtig.

In de nacht naar maandag is het droog en klaart het op veel plaatsen breed op. Het gaat vrijwel overal licht vriezen met minimumtemperatuur van -3°C in het noordoosten tot rond het vriespunt in Zeeland. Door de vorst kunnen natte wegen en sneeuwresten bevriezen met gladheid tot gevolg. De oostelijke wind is overwegend matig, in de kustgebieden vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig.

Maandag overdag schijnt de zon uitbundig en blijft het droog, in de ochtend zou in het noord(oost)en eerst nog wat laaghangende bewolking kunnen voorkomen. De temperatuur loopt in de middag op naar 5°C in het noorden en 8°C in het zuiden. De oostenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, wat het voor het gevoel kouder maakt.

Vooruitzichten

Eerst droog en zonnig, daarna meer bewolking en kans op wat lichte regen. Geleidelijk zachter met vooral op woensdag middagtemperaturen boven 10 graden.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 19 februari tot en met zondag 26 februari

Waarschijnlijk licht wisselvallig en vrij zacht weer met dagelijks 40-50% kans op regen.

Een omegablokkade boven Midden-Europa trekt – langzaam in betekenis afnemend – zuidwaarts. Vanaf donderdag 16 februari wordt de stroming dan tijdelijk westelijk met de passage van een zwakke trog. Tegelijkertijd bouwt een mobiele rug boven de Britse Eilanden op. Deze trekt op zondag 19 februari door waarna we in een meanderende weststroming terechtkomen. Aan de grond zien we een krachtig hoog boven Scandinavie welke gedurende de periode zakt naar Midden-Europa. Daarbij kantelt de as van het hoog naar een noord-zuid oriëntatie waardoor de wind van oost naar zuidwest gaat ruimen. Toch blijft er voorlopig nog overwegend hoge druk in de buurt. Vanaf zondag 19 februari trekken er aan de noordflank van een hoog met centrum nabij de Golf van Biskaje in een weststroming diverse oceaanstoringen over het aandachtsgebied. Aan het einde van de periode lijkt het hoog weer wat dichterbij te komen. Met het naar zuidwest en later west draaien van de stroming wordt zachtere lucht aangevoerd.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

 2 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn