Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend op veel plaatsen nevel en mist, verder soms wat motregen

15 februari 2013 door Jannes Wiersema

Er bouwt zich boven het Siberisch schiereiland en Frankrijk hoge druk op die zich geleidelijk verplaatst over Europa en verbinding maakt met het hoog boven Rusland. Morgen valt de stroming weg, wat samen met ingesloten vochtige lucht leidt tot grijs en mistig weer. Vanaf zondag wordt de stroming zuidoostelijk tot oostelijk en wordt er stilaan koudere en drogere lucht aangevoerd. De zon krijgt geleidelijk meer kans terwijl storingen op afstand worden gehouden.

De dooi is nu compleet, want heel het land had vanochtend vroeg positieve temperaturen. In de gebieden met smeltende sneeuw is mist ontstaan.

Vanochtend is het grijs en nevelig en in het noorden, midden en oosten van het land komt mist voor. Zeer lokaal is deze mist verkeersbelemmerend. Verder valt er soms lichte regen of motregen. De temperaturen liggen in de eerste helft van de ochtend nog 1 Ć  2 graden boven het vriespunt en plaatselijk kan het nog glad zijn door sneeuwresten. De gladheid zal in de loop van de ochtend verdwijnen en de temperatuur loopt vanmiddag op naar een graad of 6. De zwakke tot matige zuidwestenwind draait in de loop van de dag naar westelijke richting.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en plaatselijk kan er weer mist ontstaan, af en toe valt er ook motregen. Bij een zwakke west tot zuidwestenwind wordt het ongeveer 3 graden.

Zaterdag overdag zijn er wolkenvelden, toch is er ook ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. Er staat verder een zwakke wind uit westelijke richting.

Zondag zijn er eveneens weinig luchtbewegingen en is het waterkoud onder een rug van hogedruk die zich vanuit Denemarken uitstrekt tot over ons land. Het wordt 4 graden bij een zwakke wind uit het oosten tot zuidoosten en soms een spatje motregen. In de nacht rond of iets onder nul.

Maandag neemt de wind iets toe en draait naar het westen. De rug van hogedruk boven ons land wordt verpulverd door een lagedrukgebied dat vanaf de Noorse Zee via Denemarken naar Polen trekt. Het kwik loopt door de wind vanaf zee op naar rond 4 graden maar in de nacht stroomt met een naar noord draaiende wind alweer koudere lucht toe. Het kwik daalt tot rond of iets onder nul en er is kans op een winterse bui.

Dinsdag waait er een matige wind uit het noordoosten omdat er dan een nieuw hogedrukgebied boven Scandinaviƫ in de steigers wordt gezet en is het met slechts 2/3 graden alweer kouder .

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn