Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vanochtend veel bewolking, maar in de middag steeds meer zon.

19 april 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen krachtig hogedrukgebied ligt vrijwel stationair boven zee tussen IJsland, Noorwegen en Schotland. Op hoogte is een kleinschalige koude put ontstaan, die nu boven de Vissersbank ligt  en dat helemaal rondom het hoog gaat bewegen. Op grondniveau zichtbaar als vore en tijdelijk als een kleinschalig laagje dat vanochtend het noordoosten  bereikt en vervolgens via de noordwestkust naar het zuidwesten  trekt, alwaar het vanavond aankomt. Daarna koerst het verder naar Engeland. Na passage van de kern bouwt vanuit het eerder genoemde hoog een rug in onze richting op. Vanaf maandag komt ook de kern van het hoog langzaam naderbij.

In het zuiden zijn er opklaringen, maar naar het noorden toe is er steeds meer en dikkere bewolking aanwezig. In het noorden en noordwesten van het land kan later wat lichte regen vallen. In het rivierengebied komt eerst nog een enkele mistbank voor. De bewolking neemt ook in het zuiden nog toe, maar vanmiddag klaart het van het oosten uit op. De maxima lopen uiteen van 11 graden op de Wadden tot plaatselijk 15 graden in het zuidoosten. De wind is aanvankelijk zwak uit uiteenlopende richtingen, maar in de loop van de dag steekt er een zwak tot matige noordoostelijke wind op.

Komende nacht verloopt helder, maar met name in het noorden en oosten kan mist ontstaan. De minima variëren tussen lokaal -1 in het noordoosten en 4 graden aan zee. De wind is noordelijk en zwak, aan de kust matig.

Maandag zijn er flinke perioden met zon. De temperatuur loopt uiteen van 11 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden. De wind komt uit het noorden en is matig. 

Een blokkade boven de Britse Eilanden met aan de grond het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland blijft tot en met woensdag min of meer op zijn plaats liggen. Met een overwegend noord tot noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven buiten ons aandachtsgebied. Tegen het einde van de komende week verdwijnt de blokkade en beweegt het hoog aan de grond zich via onze omgeving richting Zuid-Europa. Op de Oceaan zien we een lagedrukgebied zich in de omgeving van IJsland manifesteren. Door deze ontwikkeling wordt de stroming zuidwestelijk en wordt er zachtere lucht aangevoerd. Een eerste eerste echte frontpassage lijkt pas te kunnen plaatsvinden later in het weekend van 25/26 april. Het lagedrukgebied dat ook op 500 hPa aanwezig is, verplaatst zich uiterst langzaam naar het oosten.

Vooruitzichten

Droog en zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal, in het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen achter. Later meer bewolking.

  Ma Di Wo Do Vr Za
Zonneschijn (%) 80 60 40 40 40 30
Neerslagkans (%) 0 10 10 20 60 90
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0 1/6 2/8
Minimumtemperatuur (°C) 3 2/3 2/3 3/5 4/9 8/10
Middagtemperatuur (°C) 17 16/18 14/16 15/18 14/17 15/17
Windrichting N N N O ZW ZW
Windkracht (bft) 3 3 3 3 4 4

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn