Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vanuit het noorden zon.

22 oktober 2016 door Jannes Wiersema

30Een lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland vult langzaam op en wordt in de loop van de avond boven Sleeswijk-Holstein verwacht. Daarvandaan trekt het in de nacht en morgen overdag over de Duitse Bocht westwaarts. Het hoogtelaag volgt min of meer dezelfde koers en wordt morgen overdag eveneens boven de Duitse Bocht verwacht. Om het laag gedraaid zijn occlusierestanten aanwezig. In de kern van het hoogtelaag is de bovenlucht behoorlijk koud, ca -30°C. Noordwest van het Iberisch Schiereiland is een lagedrukgebied aanwezig. Dit laag trekt langzaam zuidwaarts waarna op de oostflank ervan zachtere lucht over Frankrijk noordwaarts weet op te dringen.

De modellen ontlopen elkaar niet veel voor wat betreft de synoptische ontwikkeling. De neerslagpatronen rond het opvullende en wegtrekkende laag koen ook vrij goed overeen. De buiige regen blijft beperk tot het noorden van het land. Wat betreft de opdringende neerslag vanuit het zuiden morgenavond/maandagnacht zien we wel verschillen ontstaan. Hirlam komt al zondagavond met lichte regen over het zuiden van et land. EC laat de neerslag pas in de nacht naar maandag net even aan het zuiden van Limburg tippen. De beide Harmonies geven de neerslag tot over de Ardennen maar deze in dit soort situaties (lichte neerslag op naderend warmtefront) minder betrouwbaar. Voorlopig blijven we tussen Hirlam en EC in zitten. Verder grote verschillen in de condities in de grenslaag komende avond/nacht en morgenochtend. maar het signaal dat de modellen afgeven is wel tamelijk eenduidig nl: in opklaringsgebieden ontstaat makkelijk mist en waarschijnlijk weinig of geen St. In het noorden is meer bewolking aanwezig, mogelijk ook St, samenhangend met de daar aanwezige occlusierestanten, en daar dan lagere mistkansen.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Er trekken wolkenvelden over het land, maar in het noorden is ook de zon te zien. Geleidelijk aan breekt ook elders de zon soms door. In het kustgebied kan vooral later af en toe een bui van zee binnendrijven. De middagtemperatuur ligt rond de 11°C en de zwakke wind komt uit een meest noordoostelijke richting.

Vanavond en komende nacht ontstaat er met name in het midden en zuiden op meerdere plaatsen mist, in het noorden is het meest bewolkt en daardoor de kans op mist kleiner. Het koelt flink af met minimumtemperaturen variërend van 5°C in het noorden tot lokaal rond het vriespunt dieper landinwaarts. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is boven land zwak, langs de kust matig.

Zondag overdag is er eerst mist en laaghangende bewolking, in de middag zijn er zonnige perioden. In het noorden is er wat meer bewolking aanwezig en langs de noordkust kan nog altijd een enkele bui voorkomen. Bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het in de middag ongeveer 10°C.

Een hoogtelaag is van Duitsland naar Denemarken getrokken en vult al verder noordwaarts bewegend verder op. Het aandachtsgebied komt dan de komende week in een meanderende zonale stroming terecht waarin ruggen en troggen elkaar opvolgen. Ongeveer de helft van de leden laten vanaf einde van de week een hoogterug boven onze omgeving wat verder noordwaarts komen en daarmee wordt de zonale stroming in ons gebied onderbroken tot het einde van deze periode. Het zonale patroon in de bovenlucht is ook terug te zien in de EPS pluim en in de grondkaart, waarop vanaf dinsdag een hoog opbouwt met het centrum net ten zuiden van ons land. Het hoog beweegt langzaam oostwaarts en houdt tot begin van de daarop volgende week stand. Daarna lijkt tussen IJsland en de Britse Eilanden een nieuw hoog te gaan vormen met een uitloper in onze richting.

Vooruitzichten

Wisselvallige met af en toe regen met temperaturen die rond de normale waardes van 13-14 graden liggen. Vanaf midden komende week meest droog, in de nachten wel mistkansen..

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 29 oktober tot en met zaterdag 05 november

Vrij grote kans (70-80%) op overwegend droog weer, 20-30% kans op het aanhouden van het (licht) wisselvallige weertype. De temperatuur ligt rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Het beschreven scenario wordt, op enkele timingsverschillen na, vrij redelijk weergegeven in de pluim, de zekerheid lijkt dus redelijk groot 70-80%. Vanaf het volgende weekeinde neemt de onzekerheid fors toe en zien we bijna een bifurcatie optreden. Dit kan gevolg zijn van de exacte positie van de rug-as vanuit het eerder genoemde hoo

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn