Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vanuit het westen droog en opklarend

01 januari 2013 door Jannes Wiersema

Weerpraatje van Nieuwjaarsdag

Een grotendeels verregende Nieuwjaarsnacht: dat is de laatste jaren niet echt aan de orde geweest. Het golvende koufront van een depressie ter hoogte van de Noorse kust (en in het kielzog een tweede front gaf in veel streken ruim 10 mm regen. In Lelystad zat vanochtend 10, De Bilt 11, Schiphol, Rotterdam en Herwijnen 12 en op Deelen bij Arnhem 13 mm in de regenmeter. Ammerstol noteerde zelfs ruim 22 mm tot vanochtend.

Het is overwegend bewolkt met van tijd tot tijd (buiige) regen. Komende uren klaart het van het westen uit op en wordt het op veel plaatsen droog. De temperatuur ligt rond een graad of 9. De wind wordt westelijk en is matig, aan zee (vrij)krachtig.

Gedurende de nacht van dinsdag op woensdag komen er met name in de noordelijke helft van het land enkele buien voor met kans op onweer. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden dieper landinwaarts tot een graad of 8 aan zee.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt met vooral in de ochtend nog enkele buien. ’s Middags is het op de meeste plaatsen droog met een bij een temperatuur van ongeveer 8 graden. De wind is westelijk en meest matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig en soms krachtig.

Ondertussen begint het weerglas te stijgen. Tijdens het weekeinde staat de barometer op 1030-1035 hPa. Hogedruk dus en het zwaartepunt bevindt zich veelal boven de Golf van Biskaje en de Kanaalregio. Dankzij het hogedrukgebied (in de bovenlucht een ‘warmbloedige’ hoogterug) zijn de neerslagkansen vanaf vrijdag klein. Verder veelal niet meer dan een zwakke tot matige westenwind.

De temperatuur loopt donderdag/vrijdag op naar rond 10 graden. In het weekeinde is er weliswaar sprake van een opvallend warme bovenlucht (bijna 10 graden op circa 1500 meter hoogte: 850 hPa-vlak) maar vanwege veel vocht in de grenslaag en weinig wind (geringe menging) heeft dat geen temperatuurverhogend effect op leefniveau.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn