Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vanuit het westen regen, vooral in de oostelijke helft ook natte sneeuw.

24 november 2015 door Jannes Wiersema

18Een noordoost zuidwest geori├źnteerde occlusie ligt van Zuid-Noorwegen naar Midden-Engeland en trekt zuidoostwaarts. Rond 12 UTC ligt het front tegen de westkust, en kruipt dan moeizaam het land op vanwege een koude plaklaag. Uiteindelijk duurt het tot dinsdagavond/nacht naar woensdag alvorens het front boven het westen van Duitsland arriveert. Na frontpassage zet een noordwestelijke stroming in van zachtere maritiem polaire lucht.

Het is zwaar bewolkt en een neerslaggebied boven de westelijke helft breidt zich verder naar het oosten toe uit. In het westen valt de neerslag gewoon als regen, meer naar het oosten toe zal dit vooral natte sneeuw zijn. De sneeuw zal vrijwel nergens blijven liggen. De middagtemperaturen liggen rond de 2 graden, pas in de avond zal de temperatuur van het westen uit langzaam oplopen.

De zuidenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, in het noordwestelijk kustgebied aan het begin van de middag mogelijk even stormachtig, 8 Bft, waarbij zware windstoten mogelijk zijn. In de avond draait de wind langs de westkust naar west en neemt af naar matig, aan zee naar vrij krachtig.

Neerslag:

De neerslag op nadering van de occlusie trekt vanochtend het land op. De neerslag zal in het westen vallen in de vorm van regen. Naarmate het neerslaggebied oostwaarts trekt zal het in de loop van de ochtend vooral in de oostelijke helft ook in de vorm van natte sneeuw kunnen vallen. Mogelijk dat het in de Limburgse heuvels even blijft liggen. Als ik naar de actuele natte-boltemperaturen kijk, dan kun je dit patroon ook wel een beetje ontwaren. Tw<1 (daar waar sneeuw nauwelijks/gedeeltelijk smelt) ligt ten oosten van de lijn Twente-Eindhoven. Gezien de luchttemperatuur en wegdektemperatuur ontwikkeling en gezien hetgeen genoemd in de modelbeoordeling verwacht ik geen grote problemen qua gladheid. Vandaar dat we vooralsnog alles groen houden. Het is wel punt om goed te bewaken. Na passage van het grondfront, enkele regenbuien vanaf de Noordzee, ook op woensdag, daarbij is er een kleine kans op onweer. Ik heb de kans nog te klein ingeschat om op te nemen in de algemene verwachting.

Zicht:

Eerst nog goed, overdag steeds verder verslechterend op nadering van het grondfront, lokaal mogelijk beneden 1500 m. Na passage 10+ km

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er opklaringen maar er drijven vanaf zee nog enkele regenbuien het land binnen. Er staat een matige langs de westkust (vrij) krachtige westelijke wind. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10 graden langs de kust tot 3 graden in het binnenland.

Woensdag overdag wisselen buien en zonnige perioden elkaar af. De wind wordt noordwest en blijft boven land matig en langs de kust (vrij) krachtig. De middagtemperaturen liggen rond 6 a 7 graden.

Het ensemble is behoorlijk eenduidig en toont ook bovenstaand beeld. Natuurlijk zijn er detailverschillen voor wat betreft de passage van de troggen en ruggen in de weststroming, maar dit is te doen gebruikelijk. Als we kijken naar de wekelijkse anomalie-kaarten van het ECMWF dan zien we voor deze week nog temperaturen rond of iets beneden normaal. Voor volgende week en ook de daaropvolgende weken is weer heel duidelijk een ‘warme’ anomalie te zien met een T2m weekgemiddelde in de klasse 1-3, soms 3-6 C boven normaal. In de ECMWF clusterkaarten zien we voor de periode van t+120 tot t+168 maar 1 stromingspatroon domineren, het positieve NAO scenario. Dit bevestigt het beeld van een licht meanderende weststroming. In de periode van t+192 tot t+240 zet dit beeld zich voort, met af en toe een scenario met een Atlantische hoogterug, waarbij het centrum van de straalstroom wat noordelijker komt te liggen. In de laatste periode tot t+360 zien we opnieuw vrijwel een monopolie positie voor de zonale weststroming (het positieven NAO scenario.) Al met al in de lange termijn nog geen sprake van een winters scenario.

Vooruitzichten

Wisselvallig met temperaturen rond normaal.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 01 december tot en met dinsdag 08 december Zeer waarschijnlijk aanhoudend wisselvallig met temperaturen enkele graden boven normaal.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn