Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking, af en toe wat (mot)regen, in de middag perioden met zon.

27 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Ons land bevindt zich nog in de warme lucht, maar een koufront wat nu net ten westen ligt, passeert vanochtend ons land. Deze verlaat in de middag  het oosten. Achter het front komen we vanuit het westen steeds meer onder invloed van een rug. Deze rug ligt in de nacht naar zondag over ons land. Op zondag nadert vanuit het westen een volgend frontaal systeem, wat in de nacht over ons land trekt, maar in de bovenstroming uit verzwakt wordt. Het front op hoogte (zondagavond) komt eerder door dan het grondfront (nacht naar maandag).

De dag begint op veel plaatsen met vrij veel bewolking en hier en daar valt er nog lichte (mot)regen of een bui. In de loop van de dag breekt van het westen uit de zon op steeds meer plaatsen door en wordt het overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden vlak aan zee tot 22 graden in het binnenland. De wind draait naar west tot noordwest en is meest matig, langs de Wadden vrij krachtig.

Komende nacht komen er opklaringen voor en lokaal is een mistbank mogelijk. Het blijft droog en de minimumtemperatuur ligt rond de 11 graden. De wind is zwak en veranderlijk.

De zondag begint met zonnige perioden, maar in de ochtend neemt vanuit het westen de bewolking toe. Later in de middag en in de avond kan er lokaal lichte (mot)regen vallen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noorden tot 24 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Aan het begin van de periode ontstaat een blokkerende uitgestrekte hoogterug vanaf Noord-Afrika via West-Europa naar Scandinavië. Aanvankelijk ligt de as over onze omgeving, maar in de loop van de week komt de as iets ten oosten van ons te liggen. Dit zorgt voor een zuidelijke bovenstroming met de aanvoer van warme lucht. In de operationele run blijft de invloed van een hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan met bijbehorende 500 hPa troggen tot na het volgende weekend ten westen van ons land. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode de as een rug vanaf de Atlantische Oceaan ten zuiden van ons land richting Centraal Europa lopen. Dit zorgt aanvankelijk nog voor een zwakke westelijke stroming. Geleidelijk neemt een hoog boven (zuid) Scandinavië het stromingspatroon over, waardoor we een zuidoostelijke aanvoer aan de grond krijgen. Boven het Iberisch Schiereiland en Frankrijk ontstaan thermische vores, maar die lijken ons tot in het volgende weekend niet te bereiken. Op zondag 5 juli zien we in de operationele run een vore met daarbij thetaW850 rond 20 graden over ons land trekken, op maandag 6 juli gevolgd door een frontaal systeem. Beiden zijn in operationele run weinig actief.

Vooruitzichten

Na het weekend steeds meer zon en maxima die op veel plaatsen oplopen naar tropische waarden.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 04 juli tot en met zaterdag 11 juli

Warm tot zeer warm en overwegend droog, maar af en toe de mogelijkheid op een zomerse onweersbui. De kans op een overgang naar een koeler, maar eveneens droog weertype neemt geleidelijk aan wat toe.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn