Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en af en toe (mot)regen.

13 december 2016 door Jannes Wiersema

12Een gordel van hoge druk van Polen naar Spanje trekt weg naar de Balkan. Een hoog boven Schotland trekt naar Zuid-Noorwegen. Een complexe van  een golvende frontale systemen trekt oostnoordoostwaarts over. Het geheel heeft wat weg van een warmtefrontaflopertje. Het eerste golfje is aan het passeren en verlaat in de ochtend het oosten van het land. De volgende golf trekt in de middag het zuidwesten van het land binnen. Het warmtefront achter deze golf loopt op de golf in en dit geheel ligt woensdagmiddag noordwest-zuidoost georienteerd boven het noorden en oosten van het land. Aan de zuidflank hiervan wordt dan drogere lucht aangevoerd met betere condities. Onderwijl bouwt een nieuwe rug van hoge druk woensdag op van Scandinavie via Duitsland richting Zuid Europa.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Het is vandaag zwaar bewolkt en op veel plaatsen is het nevelig. .Af en toe valt er regen of motregen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De zuidwestelijke wind is overwegend matig.

Komende nacht is er nog steeds veel bewolking en het is nevelig, plaatselijk mistig. In noorden valt af en toe nog regen of motregen. De minima liggen rond 7°C. De zuidwestelijke wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Morgen begint bewolkt en op veel plaatsen grijs, met in het uiterste noorden nog wat (mot)regen. Vanaf halverwege de middag wordt de bewolking van het zuiden uit langzaam dunner en ontstaan er enkele opklaringen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind draait in de loop van de dag naar het zuidoosten en is zwak tot matig.

Een N-Z georienteerde hoogterug ligt aan het begin van de periode met de rugas net ten oosten van ons land. Deze rug neemt de eerste dagen in betekenis af, maar een volgende hoogterug vanaf de Atlantische Oceaan neemt de invloed op onze omgeving over. Op zaterdag trekt een zwakke hoogtetrog over, waarna genoemde rug vanaf de Britse Eilanden naar de Baltische Staten trekt, waar deze op dinsdag aankomt. Aan het einde van de week neemt deze rug in betekenis af en komt de zonale stroming aan de noordzijde van een hoogterug over het Iberisch Schiereiland en Centraal Europa net ten noorden van ons land over de Noordzee te liggen. In het grondpatroon ligt aan het begin van de periode een hogedrukgebied ten oosten van ons. Dit zorgt bij ons voor een zuidelijke stroming. In het weekeinde neemt deze in betekenis af en bouwt zich een rug vanuit een hoog boven de Atlantische Oceaan op richting de Britse Eilanden. Dit hoog trekt naar oost Europa, waarna het verbinding maakt met een volgend Oceaan hoog. Er vormt zich dan een gordel van hoge druk waarvan de as in de loop van de week ten zuiden van ons land komt te liggen. Dit lijkt dan de weg vrij te maken voor storingen.

Vooruitzichten

Rustig weer en meest droog weer, middagtemperatuur rond 7 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 20 december tot en met dinsdag 27 december

Aanvankelijk grote kans (90%) op droog en rustig weer, maar in de loop van de periode een toenemende kans op een overgang naar wisselvallig weer. Onzekere temperatuurverwachting.

De clusters zijn voor deze week vrij eenduidig. Alle clusters tonen de hogedruk ten oosten van ons, het in betekenis afnemen daarvan en de nieuwe rug vanuit het westen in het weekend. De zwakke hoogtetrog (storing) van zaterdag zit ook in alle clusters, maar deze is ten opzichte van de runs gisteren in betekenis afgenomen. Ook begin volgende week in alle clusters nog hogedrukinvloed (ten oosten en zuiden van ons). Op de langere termijn neemt de kans op een zonale stroming met wisselvalliger weer toe. Dit levert rustig weer op, met temperaturen overdag rond een graad of 7. Wel is er een kans dat de nachten vanaf het weekend wat kouder gaan uitvallen, maar dit zal afhangen van de bewolking. Op de langere termijn is de temperatuurverwachting onzeker. De kansen op winterse neerslag zijn zeer klein, wel neemt de hoeveelheid wind aan het einde van de periode toe.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Sneeuwkans

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn