Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en af en toe regen. Erg zacht.

06 november 2015 door Jannes Wiersema

40Tussen een sturend laag ten zuidwesten van IJsland en een hoog boven het oosten van Europa staat er in ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming. Hierin wordt zachte en vochtige lucht aangevoerd. Van het westen uit passeren frontensystemen. Een occlusie trok vannacht over ons land, overdag passeert een zwakke trekrug. In de loop van de middag en avond passeert van het zuidwesten uit een warmtefront, waarachter nog zachtere lucht over onze omgeving uitstroomt. Het koufront passeert slepend in de nacht naar zaterdag, zaterdagmiddag gevolgd door een naderend golf vanuit de zuidelijke UK.

Het blijft overwegend bewolkt. De regen en motregen van dit moment trekt naar het noorden weg en het wordt vanochtend overwegend droog. De tweede helft van de middag gaat het van het westen uit opnieuw regenen. Het is buitengewoon zacht: de middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden van het land. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Neerslag:

Wegtrekkende motregen en vanochtend tijdelijk meest droog, In de loop van de middag van het westen uit regen en motregen op het naderende warmtefront. Ook zaterdag overdag nu en dan (mot)regen op het slepende koufront over het zuiden, dat in de late ochtend en middag als warmtefront weer noordwaarts trekt.

Vannacht overheerst de bewolking en valt er nog wat lichte regen of motregen. Het is een relatief warme nacht, met temperaturen rond 15 graden, een waarde die boven de normale maximumtemperatuur ligt. De zuidwestenwind neemt wat af en wordt boven land zwak tot matig en langs de kust meest matig of vrij krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Zaterdag overdag blijft het bewolkt en valt er lokaal wat lichte regen of motregen, tegen de avond gaat het in het noorden mogelijk harder regenen. Het blijft zacht met een maximumtemperatuur die uiteen loopt van 15 graden in het noorden tot plaatselijk 19 in het zuiden van het land. De zuidenwind neemt toe naar matig boven land en krachtig tot mogelijk hard langs de westkust.

Tussen lagedrukgebieden op de oceaan en hogedruk boven het Europese continent houdt een de zuid tot zuidwestelijke stroming de aanvoer van tamelijk vochtige en zeer zachte lucht op gang. Onder invloed van een hoogterug van hogedruk, ZW-NO geori├źnteerd vanuit het westelijke Middellandse zeegebied, komen oceaanstoringen net over ons land. In het bovenluchtpatroon zakt die hogedrukopbouw aan het begin van de nieuwe week wel wat zuidelijker weg. De bovenstroming op onze breedte wordt daardoor wat meer meanderend zonaal. Toch zie je in het grondpatroon een tamelijk persistent beeld van een langgerekt hoog met het centrum meest boven Frankrijk.

Een in hoge mate consistent beeld in de clusterkaarten. De zich tot en met het weekeinde handhavende hoogterug opbouw net oost van ons land en de vanaf maandag inzettende zonaliteit. Wel zien we soms in het passeren van de hoogte ruggen en troggen wat timingsverschillen tussen de clusters. Ook nog steeds mooi te zien is de windtoename met name op maandag en dinsdag. Het weer van de oceaanstoringen lijkt dan even een wat meer herfstachtig weerbeeld te kunnen geven doordat oceaandepressies en storingen wat dichterbij komen. De grondstroming blijft overwegend uit zuidwest. Dankzij de nabijheid van het grond hoog boven Frankrijk blijft de hoeveelheden neerslag beperkt.

Vooruitzichten

Enigszins wisselvallig met nu en dan regen en na het weekeinde wat meer wind. Het blijft aanhoudend zacht.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 13 november tot en met vrijdag 20 november Het licht wisselvallige weer houdt waarschijnlijk aan. De temperatuur daalt naar meer normale waarden voor deze tijd van het jaar, zo’n 11 graden.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn