Saturday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en af en toe regen of een bui

12 september 2015 door Jannes Wiersema

38Een hoog boven het zuiden van Finland trekt gedurende de verwachtingsperiode langzaam zuidoostwaarts. Een frontaal systeem van IJsland, via Ierland en het westen van Frankrijk trekt langzaam oostwaarts. Een warmtefront, van Ierland naar NW-Frankrijk trekt langzaam in onze richting en ligt vandaag rond 12 UTC boven het zuidwesten van ons land. In de warme sector wordt de lucht onstabiel van opbouw. Er ontstaan dan gemakkelijk buien, deels door dynamische forcering als gevolg van een naderende hoogtetrog, deels ook door dagelijkse gang. Dit laatste geldt met name voor het zuidoosten en oosten van het land waar het het warmst wordt. Het koufront wordt rond 18 UTC boven de westelijke provincies verwacht en komt zondag in de loop van de dag al golvend ergens boven het oosten van het land min of meer tot stilstand om vervolgens weer maandag 00 UTC als golf over het westen van het land te trekken..

In het noordoosten is het nevelig en in het uiterste noordoosten komt ook mist voor. Verder is er veel bewolking waaruit later in de ochtend of begin van de middag plaatselijk wat lichte regen kan vallen. In de loop van de middag en avond trekken vervolgens enkele buien over ons land. Daarbij is er een kleine kans op onweer. Later in de avond gaat het in het zuidwesten opklaren. De maxima lopen uiteen van 18 graden aan de westkust tot lokaal 23 graden in het oosten en zuidoosten. De wind is zuidoostelijk en matig. Later op de dag wordt de wind zuidelijk en in de avond draait de wind verder naar een zuidwestelijke richting.

Neerslag:

Op het warmtefront geven de modellen in de loop van de ochtend slechts een licht signaal voor wat regen (uit middelbare bewolking). Vlak achter het warmtefront neemt de onstabiliteit vrij snel toe en ontstaan enkele buien. Dynamische forcering als gevolg van naderende hoogtetrog is hier debet aan, in het oosten zuidoosten kunnen buien vanaf de grond ontstaan bij temperaturen van ruim 22 graden. Daar zal de effectieve schering dan ook het grootst zijn, rond 40 kn, terwijl die elders niet of nauwelijks boven de 20 kn komt. Capewaardes van 400-700 J/kg. Organisatiegraad: Multicells mogelijk Squall line. Hierbij ook onweerskansen. Harmonie geeft (nu minder dan zijn voorganger) over het oosten en zuidoosten ontladingen te zien, maar geen hoge intensiteiten. INDECS komt met kansen tussen de 30 en 65%, nu het hoogst in het midden en westen (dat was het oosten en zuidoosten). Niet al te hoog dus en nog steeds erg springerig gedrag.

Komende nacht verlaten de meeste buien het oosten. Van het westen uit komen er meer opklaringen en daarin wordt het nevelig en kan er ook mist ontstaan. De minima liggen tussen de 9 graden in brede opklaringen tot 13 graden daar waar het bewolkt blijft. De zuidwestelijke wind is zwak.

Zondagochtend is er eerst kans op mist of laaghangende bewolking. Deze lossen langzaam op en met name in het westen kan de zon af en toe doorbreken. In de loop van de dag neemt de kans op een enkele bui toe. Het oosten krijgt mogelijk te maken met een regengebied dat over het westen van Duitsland noordwaarts trekt. In de avond bereikt een nieuw regengebied het zuiden van het land. De maxima liggen tussen de 17 en 20 graden. De zwakke tot matige wind is eerst zuid, maar draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting.

Een hoogtetrog afkomstig van het zeegebied tussen Groenland en IJsland zakt richting Golf van Biskaje uit. Ons land bevindt zich gedurende de meerdaagse periode aan de opgaande tak van deze hoogtetrog met als gevolg dat frontale zones behorende bij (rand)storingen van tijd tot tijd over ons aandachtsgebied trekken. Als resultaat hiervan zien we een meestentijds zuidwestelijke aanvoer van getransformeerde maritiem polaire lucht. Na de meerdaagse periode zien we dat de meerderheid van oplossingen een lopende golf laten ontstaan, hetgeen betekent dat de trogas zich oostwaarts verplaatst en dat er een afwisseling van hoogteruggen en hoogtetroggen te herkennen zijn. Deze meanderende stroming zorgt voor een afwisseling van tijdelijk minder en meer wisselvallig weertype.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met iedere dag regen en/of buien en op dinsdag tamelijk veel wind. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19 graden, maar dinsdag valt iets frisser uit.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 19 september tot en met zaterdag 26 september De kans op overgang naar een droger weertype is ongeveer even groot (40 %) als het aanhouden van het wisselvallige weertype, waarbij de maxima in beide situaties rond of iets onder normaal liggen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn