Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en eerst lokaal wat regen, vanavond opklaringen.

11 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een golvend koufront behorende bij een laag boven de Noorse zee ligt van Noorwegen via onze westkust naar Biskaje. Het koufront neemt geleidelijk verder in betekenis af en stagneert boven ons land. Vanmiddag en vanavond komt het front als warmtefront weer noordwaarts, waardoor ons land maandag overdag opnieuw en vrij langdurig met de soms tropisch warme lucht te maken krijgt.

De frontale neerslag gaat boven het land beweegt nog iets oostwaarts, stagneert en neemt in betekenis af. Grofweg komen de patronen in de opeenvolgende goed met elkaar overeen,

De ochtend begint bewolkt met hier en daar wat lichte regen. Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog en waarschijnlijk pas vanavond lost de bewolking op. De temperatuur blijft rond de 22°C steken. De wind is zwak tot matig, eerst meest noordwestelijk en later vandaag veranderlijk.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en is er lokaal kans op een mistbank. Het koelt af naar een graad of 17. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting. Maandag overdag is het zonnig en zomers warm met middagtemperaturen rond 27 °C. In het zuidoosten is lokaal de tropische 30 graden mogelijk. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig kracht 3 of minder.

Vandaag trekt een zwakke frontale storing over onze omgeving. Aan het begin van de nieuwe week bouwt er boven of net oost van ons land weer een sterke hoogterug op die gaandeweg een omega-blokkade vormt. Aan de grond zien we een groot hogedrukgebied met centrum in de buurt van de Baltische Staten. Aan de westflank hiervan wordt boven onze omgeving met een zuidelijke stroming tot en met tenminste woensdag droge en zeer warme lucht aangevoerd. Een hoogtelaag in de “linkeroksel” van de Omega-blokkade komt vanaf woensdag 14 september langzaam dichterbij omdat de hoogterug geleidelijk oostwaarts wegtrekt. Een grondlaag boven de Britse Eilanden schuift tegelijkertijd ook op naar onze omgeving, bijbehorend koufront lijkt tegen het komende weekeinde te kunnen passeren. Gedurende de EPS-periode lijken er meer oplossingen een sterk cyclonale stroming te geven met een belangrijke hoogtelaag afsnoering dicht in de buurt van ons land.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zomers tot tropisch warm met veel zon, het wordt 28 tot 30 graden. Tegen het weekeinde wordt het minder warm en neemt de kans op regen iets toe.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 18 september tot en met zondag 25 september

Grote kans op een wisselvallig weertype met nu en dan zon en een 40-50% kans op enkele buien. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Gedurende de MD-periode een tamelijk strak begrensde pluim. Het mooie zomerse tot tropische weer in de nieuwe week lijkt daarmee opgelegd. We zien in de pluim ook dat vanaf donderdag er een wirwar aan windrichtingen is terug te vinden. Dat heeft te maken met samengestelde lagedrukgebieden en het daarmee erg kritisch zijn van de windrichting. De staafjes diagrammen geven vanaf donderdag een naar 40-50% toenemende kans op regen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn