Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en in het zuidoosten af en toe regen, noorden ook af en toe zon.

31 maart 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In een zuidwestelijke stroming trekt een trekrug oostwaarts over het land, waarna er in het gronddrukpatroon tijdelijk een zadelgebied ontstaat boven ons land. Aan de grond bevindt zich verder nog een golvende barocliene zone die slepend over of net zuid van het zuidoosten van Nederland (noord)oostwaarts beweegt. Dit resulteert in een tamelijk langgerekte neerslagzone, die met name in het zuidoosten van Nederland voor lichte regen zorgt. Ons aandachtsgebied blijft echter volledig in de polaire lucht. Later vanavond beweegt de barocliene zone oostwaarts weg en wordt het droog. Langzaam bouwt zich van het westen uit een rug op boven het Noordzeegebied die vrijdag uiteindelijk resulteert in een afgesnoerd hoog boven onze omgeving.

In het noorden van het land komt eerst plaatselijk mist voor. Vooral in het zuidoosten is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd lichte regen of motregen. Elders laat de zon zich af en toe zien, maar kan ook een bui ontstaan. Vanmiddag wordt het ongeveer 10 graden, in het zuidoosten blijft de temperatuur bij een graad of 7 steken. De wind wordt noordoostelijk en is meest matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het droog. De minima variëren van rond het vriespunt in het noordoosten tot een graad of 3 in het zuidwesten. De noordoosten wind is zwak tot matig kracht 3 of minder.

Vrijdag overdag zijn er, naast sluierbewolking, ook flinke perioden met zon. De middagtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind draait van noord naar zuid en is meest zwak.

Een hoogterug met de as dichtbij onze omgeving trekt komend weekend over onze omgeving heen naar het oosten. Ten westen van de Britse Eilanden diept vanaf Groenland een forse hoogtetrog uit en de eerste dagen van de komende week bevindt het aandachtsgebied zich net ten oosten van de trog. Midden komende week bevindt deze zich boven Nederland en dan snoert ook ruim ten zuiden van ons land een hoogtelaag af. De trog wordt daarna snel minder scherp en trekt verder naar het oosten. Een volgend hoogtelaag diept dan weer uit ten westen van ons land en vormt wederom een trog. Deze komt het volgende weekeinde boven onze omgeving te liggen en lijkt het hier langere tijd vol te houden.

Vooruitzichten

Aanvankelijk perioden met zon en droog, tijdelijk hogere temperaturen. Vanaf zondag een toenemende kans op regen of een bui.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 07 april tot en met donderdag 14 april

Grote kans (ca. 70%) op een aanhoudend licht wisselvallig weertype met maxima eerst beneden, later rond de langjaargemiddelde waarden.

Het Ensemble begint onder invloed van de rug, droog met een oplopende temperatuur. maar onder invloed van de genoemde trog zien we in de loop van het weekeinde toch weer veel leden met een neerslagsignaal. De zuidelijke stroming gaat geleidelijk over in een zuidwestelijke en dit resulteert vanaf donderdag in een kleine afglijding van de temperatuur maar vooral een toename van de neerslagkansen. Dit is een logische beeld gezien het feit dat veel leden het inkomende hoogtelaag/-trog ondersteunen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn