Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en (mot)regen, geleidelijk droog en meer zon

14 april 2013 door Jannes Wiersema

Boven Centraal Europa ligt een hoog, boven de oceaan ligt west van Ierland een actief laag. Tussen deze twee systemen staat een doorstaande zuidelijke stroming. Het bijbehorende warmtefront is ons land aan het passeren, het voorste front ligt over het noorden van het land, het twee front ligt boven de Noordzee en Belgie. Hierachter komen we in de warme sector, waarin warme lucht vanuit Frankrijk wordt aangevoerd. Met name boven de Noordzee en het noordwesten van het land onder het warmtefront vochtige lucht met slechte condities. Op maandag passeert dan het bijbehorende koufront (eveneens een dubbelconstructie), waarachter we in iets minder warme lucht komen. Dit ZZW-NNO georiƫnteerde koufront wordt maandag rond 14 UTC boven het oosten van het land verwacht.

We beginnen vandaag in het hele land met veel bewolking,waaruit af en toe wat lichte regen/motregen valt. Pas tegen of na de middag vanuit het Zuiden opklaringen. Deze opklaringen trekken Noordwaarts, maar het is pas eind v/d middag zo is de verwachting dat deze opklaringen het Noorden van het land hebben bereikt. Zodat daar wederom een wat tegenvallende dag tegemoet gaan zien.Door aanvoer van warme lucht uit het zuiden zal de temperatuur met name in de gebieden waar de zon schijnt oplopen naar ca 20 graden. In het Zuidoosten van ons land kan plaatselijk 22 graden worden bereikt. In het meest bewolkte noorden met daar ook het langst wat motregen, blijft het kwik steken tot 14-17 graden. Er waait een matige,later bij vlagen aan zee een vrij krachtige meest zuidenwind 3-5 Bft.

Vanavond is het vrijwel in het hele land vrijwel onbewolkt en eerst nog vrij zonnig.In de nacht neemt de bewolking vanuit het Zuidwesten opnieuw toe.De minimum temperatuiur is komende nacht ca 12 graden.

maandagochtend gaat het vanuit het westen tijdelijk regenen. In het oosten van het land kan de temperatuur voordat het gaat regenen nog oplopen naar een graad of 18, in het westen blijft deze bij een graad of 16 steken. De matige wind draait naar een zuidwestelijke richting. In de tweede helft van de ochtend wordt het vanuit het westen weer droog en kan de zon nog even tevoorschijn komen. In het oosten kan het tot in de middag af en toe regenen.

Dinsdag: zwaarbewolkt met regen of buien, in de loop van de namiddag wordt het tijdelijk droog en komen er enkele zonnige perioden. Maxima rond 15 Ć  16 graden en het zicht is matig tijdens de neerslag. De wind waait matig (4) uit Z, ruimend naar ZW en toenemend naar krachtig (6).

Woensdag: betrokken met lichte regen of motregen. In de loop van de namiddag verbreden de opklaringen. ’s Nachts gaat het opnieuw regenen. Maxima rond 18 graden en het zicht is matig tot slecht tijdens de neerslag. De wind waait vrij krachtig (5) uit ZW, tijdelijk krimpend naar ZZW en toenemend naar krachtig (6).

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer, maar ook ruimte voor de zon. Temperaturen aanvankelijk boven normaal, maar aan het eind van de week dalend naar normale waarden.

het weer

Bron: Meteo Roodeschool / KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn