Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en overwegend droog.

19 maart 2016 door Jannes Wiersema

28Een hoog boven met het centrum ten noordwesten van Schotland veroorzaakt een noord- tot noordwestelijke aanvoer van maritiem polaire lucht. Een zwakke oost-west georienteerde frontale zone ligt inmiddels net ten zuiden van ons land. In de grenslaag wordt, onder een scherpe subsidentie-inversie, vochtige lucht aangevoerd waarin veel (lage) bewolking voorkomt. In deze situatie komt de komende 48 uur weinig verandering. Om het hoog heen zien we restanten van frontale zones zuid(oost)waarts bewegen. Het eerste frontenrestant trekt zaterdagavond en in de nacht naar zondag zuidwaarts over het aandachtsgebied. Het tweede restant (nu ten zuidwesten van IJsland) trekt zondagochtend het noorden van de FIR binnen en ligt eind van de ochtend/begin van de middag op de noordkust.

Het is vandaag meestentijds bewolkt en het blijft vrijwel overal droog. Hooguit valt er zeer lokaal wat lichte motregen. In de middag kan de zon zich vooral in het noorden ook af en toe laten zien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De noordelijke wind is overwegend matig.

Komende nacht overheerst de bewolking en de kans op motregen neemt dan toe. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. Alleen in een eventuele langdurige opklaring kan het wat verder afkoelen. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is matig, in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied enige tijd vrij krachtig.

Morgen overdag is het bewolkt en kan er af en toe wat motregen vallen. De middagtemperatuur komt uit rond 8 graden en de noordwestenwind is overwegend matig.

Een 500 hPa hoogterug met de as boven of west van de Britse Eilanden handhaaft zich tot en met woensdag. Op maandag trekt een hoogtetrog aan de oostkant hiervan via de Noordzee over ons land. Op donderdag beweegt de hoogterug dan over ons land oostwaarts, waarna de weg vrij wordt gemaakt voor een meer zonale stroming. In het Paasweekend komt er volgens een hoogtelaag boven de Britse Eilanden te liggen. In het grondpatroon ligt een rug vanuit het hoog boven de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden. Dit zorgt bij ons voor een noordelijke stroming, waarin restanten van een frontaal systeem op maandag passeren. Donderdag trekt de rug over ons land, waarna op vrijdag een frontaal systeem ons land passeert. Tot die tijd blijft ons land zich in de polaire lucht bevinden. In het Paasweekend ontwikkelt zich een laag ten zuidwesten van de Britse Eilanden, wat vervolgens noordwestwaarts trekt en voor een wisselvallige Pasen lijkt te zorgen.

Vooruitzichten

Over het algemeen tamelijk veel bewolking, met vooral op maandag en aan het einde van de week kans op wat regen. Temperaturen rond een graad 9, in de nachten over het algemeen temperaturen boven nul.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 26 maart tot en met zaterdag 02 april

Grote kans op een overgang naar wisselvallig weer met temperaturen die waarschijnlijk oplopen op naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

In grote lijnen zijn de clusters consistent, met de hoogterug over de Britse Eilanden, die op donderdag oostwaarts trekt. Daarna zien we in alle clusters een hoogtelaag vanuit het westen naderen, waardoor de bovenstroming aan het einde van de week van een noordelijke naar een zuidwestelijke richting gaat. In het volgende weekend tonen alle clusters een hoogterug ten oosten van ons land en een hoogtetrog/laag ten westen van ons land. De precieze posities bepalen wat dit voor ons weer betekent (wisselvallig of toch rustig en droog). In de pluim zien we dit alles terug in een zeer kleine spreiding de eerste dagen, met een noordelijke wind, vrij veel bewolking en meest droog weer, met op maandag een wat grotere neerslag kans. Vervolgens gaat in een groot deel van het ensemble de wind vanaf donderdag naar een zuid/zuidwest richting en lopen de temperaturen wat op. Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag ook duidelijk toe. De kans op een wisselvallige Pasen ligt zo rond de 70%. In zo’n 30% van de leden bevinden we ons dan nog onder de hoogterug.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn