Sunday 25 September
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en tot vanavond meest droog.

24 oktober 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied ligt om 06 UTC met het centrum boven de Balkan en beweegt oostwaarts. Bijbehorende rug ligt ten oosten van ons land en trekt eveneens oostwaarts weg. Aan de westflank hiervan bevindt ons land zich in een zuidwestelijke stroming, waarbij zich rond 5000 vt de subsidentie inversie bevindt. Een golvend koufront ligt om 06 UTC boven het oosten van Ierland en beweegt westwaarts. Hiervoor uit loopt een ‘Warm Conveyer Belt’. De lichte neerslag van de WCB bereikt later in de middag het westen van het land. Het koufront bereikt zondagnacht rond 23 UTC het westen van het land en trekt in de nacht naar zondag over. De rechteringang van de jet zorgt ten zuidwesten van ons land (boven het Kanaal) voor een golfje. Op zondag komen we dan onder invloed van een volgend hoog, dat vanaf de Atlantische Oceaan naar Duitsland beweegt.

Vandaag is er veel bewolking, heel af en toe weet de zon even door te breken. Het is eerst droog, maar later vanmiddag en vanavond kan er van het westen uit wat regen vallen. De temperatuur wordt ongeveer 13 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Vannacht trekt er een regengebied van west naar oost over het land. Het koelt af naar een graad of 9. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is zwak tot matig en aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Zondag overdag is er naast bewolking ook nu en dan zon. Het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 13 graden en de west- tot noordwestenwind is boven land meest matig, in de ochtend in het Waddengebied nog vrij krachtig.

Maandag zien we een opbouwende ZO-NW georiënteerde hoogterug opbouwen vanaf het Middellandse Zeegebied richting de Britse Eilanden. Deze beweegt wat noordoostwaarts en blijft dan tot aan het einde van de week min of meer stationair liggen met de as net ten oosten van ons land. Een hoogtelaag loopt ondertussen vanaf de Atlantische Ocean richting het Middellandse Zeegebied. In het grondpatroon ligt op maandag een hoog met het centrum ten oosten van ons land, terwijl een laag zich west van Ierland bevindt. Het laag beweegt in de loop van de week langzaam en opvullend richting de Pyreneeën, terwijl het hoog richting de Zwarte Zee beweegt. Een volgend hoog trekt vanaf IJsland richting het zuiden van Scandinavie en blijft daar tot het einde van de week liggen. Dit zorgt in onze omgeving voor een oost tot zuidoostelijke stroming. De neerslag van het frontale systeem bij het laag blijft ten zuiden van ons land.

Vooruitzichten

Droog najaarsweer met af en toe wat zon. De temperaturen liggen rond de 13 graden, maar op dinsdag en woensdag wat hoger.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 31 oktober tot en met zaterdag 07 november Grote kans op een aanhoudend droog weertype met een toenemende kans op temperaturen onder normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn