Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en van tijd tot tijd regen.

30 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In een warme sector voert een zuidwestelijke stroming tamelijk vochtige lucht aan. Het golvende koufront bevindt zich van Zuid-Noorwegen naar Midden-Engeland en golft op de Atlantische Oceaan verder. Het koufront (Td = 12) blijft tot het einde van de aandachtsperiode ten westen van ons land golven. Pas op zaterdag lijkt het oostwaarts over het land te trekken. Alles wordt aangestuurd door een hoogtelaag ten zuiden van IJsland welke zorgt voor een westelijke stroming in de bovenlucht.

In deze grootschalige veroorzaakte weersystemen ben ik geneigd om meer Hirlam/EC te volgen. De neerslag van Harmonie is te verbrokkeld in vergelijking met de actualiteit. Dit is een bekend probleem. De PAR run is wat beter overigens.

Vandaag is er vrij veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De wind wordt in de loop van de dag zuidwest en is overwegend matig.

Neerslag:

Vandaag en morgen van tijd tot tijd regen/motregen, soms wat buiig, vooral vanmiddag. Cumulatieve neerslaghoevelheden komende twee etmalen in totaal 5-10 mm, lokaal 10-20 mm.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

De nacht naar vrijdag verloopt op veel plaatsen bewolkt, nog steeds kan er af en toe wat regen of motregen vallen. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 14 graden. De wind is zuid tot zuidwest en matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig of kracht, aan het einde van de nacht mogelijk hard.

Vrijdag overdag is er opnieuw veel bewolking en nog steeds regent het af en toe. De temperatuur loopt op naar een graad of 18. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Vrijwel de gehele verwachtingsperiode domineert een hoogtelaag in het zeegebied tussen IJsland-Schotland-Noorwegen. Dit zorgt voor een cyclonaal en westelijk stromingspatroon met aanvoer van storingen vanaf de Atlantische Oceaan. Tegen het einde van de Oper run, lijkt het hoogtelaag zich voorzichtig oostwaarts te gaan verplaatsen en daarmee hogedrukinvloed zich te kunnen gaan uitbreiden.

Vooruitzichten

Wisselvallig met maxima iets beneden normaal.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 07 juli tot en met donderdag 14 juli

Grote kans (ongeveer 80%) op voortzetting van het wisselvallige en enigszins koele weertype. Ongeveer 20% kans op overgang naar een stabieler en warmer weertype.

In vrijwel alle leden van het EPS zien we tot aan vrijwel +240 het genoemde hoogtelaag terug. Dit betekent dat we met een west- tot zuidwestelijke aanvoer te maken hebben met de aanvoer van enigszins koele lucht met van tijd tot tijd storingen. Maxima liggen daarbij in het algemeen rond de 20 graden. Wat verder opvalt is dat er in het algemeen niet zo heel veel wind staat, hetgeen het weertype nog enigszins vriendelijk maakt met af en toe zon. In de cluster scenario kaarten zien we voor vrijwel de gehele periode het scenario met een positieve NAO domineren. Aan het einde van de periode zien we een klein aantal leden met een geblokkeerd scenario en de rest houdt vast aan de west stroming (pos. NAO)

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn