Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en vanochtend af en toe regen

29 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied nabij de Deense noordkust trekt noordoostwaarts en wordt vanavond boven de Finse Golf verwacht. Boven Nederland voert een west- tot zuidwest stroming maritiem polaire lucht aan, hoewel de dauwpunten pas duidelijker omlaag gaan na de passage van een occlusie die vanochtend ons land passeert. Achter de occlusie breidt een hogedrukgebied ten noordwesten van Spanje zijn invloed uit over onze omgeving. Het centrum van dit hoog verplaatst zich daarbij noordoostwaarts en komt op dinsdagmiddag boven ons land te liggen om vervolgens op woensdag 00 UTC naar Tsjechië te verplaatsen.

Vanochtend zijn er veel wolkenvelden met vooral in het midden, oosten en zuiden nog enkele buien. In de loop van de middag wordt het geleidelijk overal droog en komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het wordt ongeveer 21°C. De noordwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig.

Komende nacht klaart het op de meeste plaatsen breed op en koelt het af naar 8 of 9°C plaatselijk landinwaarts tot 13°C aan zee. Landinwaarts kan een enkele mistbank ontstaan. De wind wordt landinwaarts zwak en veranderlijk, aan zee is de wind zwak tot matig en draait naar west tot zuidwest.

Dinsdag overdag zijn er flinke zonnige perioden, maar in het noordoosten kunnen ook enkele wolkenvelden voorkomen. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C op de Wadden tot 24 of 25°C in het zuiden van het land. De wind is overwegend zwak en veranderlijk, in het noorden zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Een hoogtetrog boven onze omgeving verplaatst zich richting Scandinavie en maakt plaats voor een hoogterug. Deze rug maakt woensdag op donderdag weer plaats voor een nieuwe hoogtetrog. Ook het vervolg is een komen en gaan van ruggen en troggen. Het hoogtepatroon laat zich verwoorden als een lopende Rossbygolf. Het overtrekken van de hoogtetroggen gaat gepaard met het van west naar oost verplaatsen van het polaire front over ons land.

Vooruitzichten

Perioden met zon en tot het weekeinde droog. Middagtemperaturen ruim boven 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 05 september tot en met maandag 12 september

Grote kans (ca. 60 %) op overgang naar een droog weertype met temperaturen iets boven de langjaargemiddelde waarden.

In slechts een minderheid van EPS-clusters zien we dat er een grote amplitude van de planetaire golven berekend wordt. De meerderheid van leden vertoont een vrij vlakke meridionale stromingspatroon. Het gevolg is berekening van kleine neerslaghoeveelheden en een niet al te grote spreiding in temperaturen door gemiddeld kleine temperatuuradvecties.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn