Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en vooral vandaag nog af en toe (mot)regen

07 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een oostwaarts trekkend laag boven Rusland en een hoog boven Ierland staat er in ons aandachtsgebied een noord- tot noordwestelijke stroming. In deze stroming ligt een zwak golvend front min of meer noord-zuid georiënteerd boven ons land. Een zwakke warmtefront-afloper ligt rond 00 UTC boven het noordwesten van Duitsland. Het warmtefront-deel ligt dan ongeveer van Hannover naar Maastricht en trekt ZZO-waarts. Het zwakke koufront ligt boven het uiterste noordoosten van ons land trekt nog iets zuidwaarts, maar lijkt overdag boven het westen of zuidwesten van het land tot stilstand te komen. Later op maandag en dinsdag lijkt het front dan van het noorden uit weer terug te keren als zwak warmtefront. Door het oostwaarts trekken van het hoog worden de fronten echter steeds minder actief.

Het is vandaag eerst tamelijk bewolkt met af en toe lichte regen of motregen. In de loop van de middag wordt het van het noorden uit op steeds meer plaatsen droog en kan de zon vaker tevoorschijn komen. De maxima liggen rond 17 graden. Er staat een overwegend matige noordwestelijke wind. Aan de kust en op het IJsselmeer staat een vrij krachtige noordelijke wind. De eerste uren kan de wind aan de kust nog af en toe krachtig zijn.

Morgen verandert er nog niet veel in het weerbeeld. Er zijn veel wolkenvelden en het blijft op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden, in de middag ligt de temperatuur rond 18 graden. De zwakke tot matige wind is overwegend noordwestelijk.

Tussen een hoog boven de Britse Eilanden en een laag boven Rusland staat er dinsdag nog een noordelijke stroming, waarbij ons aandachtsgebied in de rug-trog overgang ligt. De dagen daarna vormt zich op 500 hPa een aparte kern van hoge druk boven Scandinavië (vrijdag), terwijl er vanuit een trog boven oost Europa een apart hoogtelaag afsnoert. Dit hoogtelaag trekt aan de zuidoostflank van het hoog retrograad in de richting van Duitsland. Deze ‘high-over-low’ geblokkeerde situatie lijkt echter niet heel stabiel. Boven de oceaan zien we in het komende weekeinde een trog verscherpend naar de Britse Eilanden trekken. Er snoert zich zaterdag een laag af boven de Britse Eilanden, en daarvan uit trekt een hoogtetrog richting ons aandachtsgebied. Het eerder genoemde hoogtelaag boven Duitsland wordt hierin in feite ‘opgenomen’. Door deze ontwikkeling stelt zich vanaf komende zondag in ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming in, waarin van tijd tot tijd weer storingen tot ons aandachtsgebied kunnen doordringen. Boven het oosten van Europa blijft echter een rug aanwezig die zich uitstrekt richting Scandinavie.

Vooruitzichten

Overgang naar een aantal dagen met droog en vrij zonnig weer. In het weekeinde toenemende kans op regen of enkele buien.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 14 september tot en met maandag 21 september Grote kans op een weertype met af en toe regen of buien. De temperaturen liggen een groot deel van de periode waarschijnlijk op of iets boven het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn