Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking in het Oosten nog motregen.

12 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Het aandachtsgebied bevindt zich in een brede warme sector, behorend bij een lagedrukgebied bij IJsland. In de loop van vandaag (vrijdag) trekt het zwaartepunt van lage druk oostwaarts naar Noorwegen. Een zwakke rug trekt vanmiddag en vanavond oostwaarts over het aandachtsgebied. Opvallend is daarbij dat de lucht op hoogte na passage van de rugas tijdelijk droger is boven de subsidentie-inversie. Door enige menging kan ook onder de inversie wat uitdroging plaatsvinden. Pas morgenochtend (zaterdag) bereikt het golvende koufront het westen en noordwesten van het land, in de loop van morgenmiddag komt dat boven het zuiden van het land te liggen waar het de rest van de periode blijft slepen. Morgen wel geleidelijk de opbouw van een rug boven ons land, waardoor het koufront in een gebied met subsidentie belandt.

Vandaag is het bewolkt en druilerig met lichte regen en motregen. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het zuidwesten eindelijk droog. Pas eind van de ochtend zal de zon voorzichtig in Zeeland tevoorschijn komen deze opklaringen breiden zich langzaam verder rover het land verder  uit zodat op steeds meer plaatsen droog wordt met opklaringen en geregeld de zon tevoorschijn zal komen, maar het oosten kan het nog tot eind van de middag bewolkt blijven. We bevinden ons in zachtere lucht,net wordt daarom vandaag al tussen 20°C in het noordwesten tot 23 graden in het zuidoosten van het land. De westenwind waait matig en aan zee vrij krachtig.

Neerslag:

Vooral boven de noordoostelijke helft van het aandachtsgebied van tijd tot tijd regen en motregen. Vanochtend moet de (mot)regen zich gaan beperken tot het oosten en vanmiddag is het dan spoedig vrijwel overal droog. Bij het koufront morgen opnieuw af en toe wat (lichte) (mot)regen, vooral Hirlam laat dat zien en dan vanuit AC-bewolking in het ijs (zie progtemps EHAM rond 08 UTC morgenochtend). Andere modellen ogen wat droger, dus Hirlam lijkt de dikte van de AC-bewolking iets te overdrijven. Een andere manier waarop neerslag zou kunnen ontstaan is coalescentie in dikkere SC. We houden het voorlopig op plaatselijk wat lichte regen of motregen van weinig betekenis, waarbij het zuiden het vanwege subsidentie in de opbouwende hogedrukrug waarschijnlijk droog houdt. De hele periode is er geen CAPE van betekenis.

Vanavond zijn er overal flinke opklaringen en is het droog,komende nacht komt vanuit het noordwesten opnieuw bewolking op nadering van een zwakke zwakke storing. De minimum temperatuur daalt naar 16 graden aan zee en 13 graden in het zuidoosten. De zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige wind komt uit het westen tot zuidwesten.

Zaterdag is er veel bewolking bewolking met slechts af en toe de zon en vooral in het noorden kan wat lichte regen of motregen vallen. Middagtemperatuur van 20 graden in het noorden tot toch nog 23 graden in het zuidoosten. Er staat en matige en aan zee soms een (vrij) krachtige westen tot zuidwestenwind.

Voorzichtig wordt de komende dagen gewerkt aan een weersverbetering. Vanaf zondag krijgen we aantal mooie en droge dagen en in de nieuwe week kan het dan in het binnenland zomaar 25 graden worden.

De komende dagen Vanaf zondag profiteren we een aantal dagen van een hogedrukgebied en krijgt de zon langzaam maar zeker meer en meer de ruimte. Het zal dan zelfs een aantal dagen droog blijven. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog richting 25 graden op dinsdag en woensdag.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 19 augustus tot en met vrijdag 26 augustus

Grote kans op een weertype met geregeld zon, een enkele bui en middagtemperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn