Sunday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Veel regen en tamelijk veel wind.

20 februari 2016 door Jannes Wiersema

40Een frontaal systeem (occlusie), behorende bij een depressie bij IJsland, bevindt zich om 06 UTC boven het westen van het land en verplaatst zich gedurende de dag oostwaarts en verlaat het oosten in de middag. In het koufront van dit systeem slaat vandaag een golf over het midden van Engeland. De golftop trekt oostwaarts over het noorden van ons land. Zaterdag in de loop van de middag en avond komt een groot deel van het aandachtsgebied dientengevolge in de warme sector van deze golf. Het noordelijk deel van de FIR blijft echter in de maritiem polaire lucht. Vanaf zaterdagavond tot het eind van deze periode blijft het W-O georiënteerde koufront dan min of meer, evenwijdig in de stroming, over het noorden van het land liggen. Soms trekken er zwakke stabiele golfjes langs het frontvlak oostwaarts waardoor het front soms wat zuidelijke komt, dan weer wat noordelijker. Maandag 00 UTC ligt het koufront nog steeds boven het noorden van ons land.

Er is veel bewolking en perioden met regen. Vanochtend wordt het van het westen uit tijdelijk droog, maar in de middag en avond gaat het van het westen uit opnieuw flink regenen. De temperatuur loopt geleidelijk op en ligt aan het eind van de middag rond de 10 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard. In de avond neemt de wind toe tot vrij krachtig boven land en hard of stormachtig aan de zuidwestkust.

Neerslag:

Op de occlusie enkele mm’s regen. Vanochtend in de westelijke helft op veel plaatsen nagenoeg droog, maar in de loop van de middag en avond op het warmtefront en in de warme sector een serieus neerslagsignaal, cumulatief t/m zaterdagavond 10-20 mm. Koufront vanavond vertoont met name in Harmonie wat kenmerken van lijnconvectie, maar tamelijk ondiep. Door het langdurig slepen van het koufront is in het noorden lokaal veel neerslag mogelijk. Na de neerslag op zaterdag is zondag weer ca. 10 mm mogelijk.

Zondag blijft het zowel ’s nachts als overdag bewolkt, waarbij er met name in het midden en noorden van het land veel regen valt. De temperaturen lopen uiteen van 12 graden in het zuiden tot 7 in het noorden en daar komt de gehele dag nauwelijks verandering in. De wind, zuidwest tot west, is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan de kust. In het westelijk kustgebied wordt de wind mogelijk af en toe stormachtig.

Aan de noordflank van “het” Azorenhoog heeft ons land tot en met dinsdag te maken met een sterk zonale stroming waarmee maritiem tropische lucht voor vrij zacht en wisselvallig weer zorgt. Dit weekeinde verplaatst een laag zich van IJsland via Scandinavie richting Noordwest-Rusland. hierdoor neemt de sterkte van de zonale stroming na zondag krijgen we met minder wind te maken. Vanaf woensdag zien we een uitzakken van kou richting Iberisch Schiereiland, hetgeen de opmaat is voor een meridionale stroming waardoor ons land afwisselend te maken krijgt met hoogteruggen en hoogtetroggen. Hierbij moet aangetekend worden dat de troggen langere tijd boven ons land bevinden dan de hoogteruggen, die meer trekrugkarakters lijken te hebben.

Vooruitzichten

Af en toe zon en van tijd tot tijd regen of buien. Middagtemperatuur dalend naar ongeveer 6 graden en vanaf woensdag kans op lichte vorst in de nacht en vroege ochtend.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 27 februari tot en met zaterdag 05 maart

Grote kans (80%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met temperaturen rond of iets beneden normaal.

Vanaf dag 3 (maandag 22 feb.) is de spreiding in parameters groot. Het is het gevolg van het feit dat de fases van de Rossbygolven in de diverse clusters qua timing flink uiteenlopen. De amplitudes van de 500 hPa golven zijn bepalend voor waar de exacte lagedrukkernen berekend worden en hierdoor ook waar de grondaanvoer vandaan komt. Opvallend is de zaagtand die te zien valt in de temperatuurpluim. Het betekent een tamelijk grote dagelijkse gang die vaak een voortvloeisel is van wisselende bewolking.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn