Sunday 4 June
Weerman Jannes Wiersema

Veel wind, eerst regen, vanavond in het noorden buien en zware windstoten.

26 december 2016 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Ons land bevindt zich in een warme sector. Een NO-ZW georienteerd koufront, behorende bij een lagedrukgebied boven de Noorse Zee, ligt inmiddels boven het noordwesten van de land en trekt in de eerste helft van de ochtend oostwaarts over het land. In de polaire lucht is een trog aanwezig, actueel boven Schotland, die vanochtend het noordwesten van de FIR bereikt en maandagavond en in de nacht naar dinsdag over het noordoosten en oosten van het land naar Duitsland loopt. Hierbij daalt de T500 in het noorden naar waardes beneden -30 C. Het laag boven de Noorse Zee beweegt vandaag naar het zuiden van Scandinavie, terwijl het hoog vanaf de Atlantische Oceaan naar Het Kanaal beweegt, waardoor de buienactiviteit later vandaag nog wat verscherpt ten noorden van ons land. Op dinsdag beweegt het hoog verder noord en komt met de as boven het zuiden van het land te liggen.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Deze tweede kerstdag begint bewolkt en een gebied met regen trekt in de ochtend zuidoostwaarts over het land. Daarna wordt het droog en breekt de zon vanuit het westen op veel plaatsen door. Wel blijft een enkele lichte bui in het noorden mogelijk. In de avond trekken enkele buien, mogelijk ook met hagel, over het noorden van het land, in het Waddengebied mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur wordt aan het begin van de ochtend bereikt en ligt rond 11°C, in de middag daalt de temperatuur naar circa 8°C. De wind draait in de ochtend naar het westen en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Vanaf de tweede helft van de ochtend neemt de wind in het noorden van het land toe, boven land naar krachtig, 6 Bft, aan de noord- en noordwestkust naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft. In het noordelijk Waddengebied staat in de avond mogelijk enige tijd een westerstorm, windkracht 9. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied komen vanaf de middag zware windstoten voor van 80 km/uur. In de avond kunnen bij buien de windstoten iets steviger uitpakken, landinwaarts in het noorden van het land rond 75 km/uur, het noordelijk kustgebied 80-90 km/uur, in het Waddengebied mogelijk 90-110 km/uur.

Komende nacht komt in de noordoostelijke helft lokaal nog een enkele regenbui voor en is het half tot zwaar bewolkt. Elders zijn er brede opklaringen. De minima lopen uiteen van +2°C in het zuidoosten tot 8°C in het noordwestelijk kustgebied. Er staat een matige west- tot noordwestenwind, 4 Bft, in de kustprovincies is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, in het Waddengebied aanvankelijk hard, 7 Bft.

Morgen overdag zijn er vooral in de zuidwestelijke helft van het land zonnige perioden. Elders is er meer bewolking. Het blijft overal droog. De middagtemperaturen komen uit tussen 6°C in het zuidoosten en 9°C aan de kust. Gedurende de dag draait de west tot noordwesten wind geleidelijk naar west en neemt daarbij af naar zwak tot matig, 2-3 Bft, in de noordelijke kustgebieden matig, 4 Bft.

Aan het begin van de periode ligt en hoogterug vanaf het Iberisch Schiereiland via de Noordzee naar de Noorse Zee. De rug s oostwaarts beweegt en beweegt op woensdag over ons land. Tot zaterdag bevinden we ons onder deze rug, op zondag/maandag passeert een trog, waarna we in een noordwestelijke bovenstroming terechtkomen tussen een rug boven de Atlantische Oceaan en een hoogtelaag boven Scandinavie. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode (op dinsdag) een hoog boven Frankrijk en het zuiden van de Britse Eilanden. Dit hoog beweegt langzaam (noord-)oostwaarts en trekt op woensdag over ons land heen en komt daarna met het centrum ten oosten van ons land te liggen. Tot en met zaterdag blijven we dan onder invloed van deze rug van hoge druk, waarna vanaf begin volgende week (en begin volgend jaar) een west tot noordwestelijke stroming tot stand komt, waarbij de lage druk boven Scandinavie het meest bepalend is voor ons weer.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer, met af en toe zon, maar in de nachten kans op mist. Middagtemperaturen dalend naar enkele graden boven het vriespunt, in de nachten kans op lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 02 januari tot en met maandag 09 januari

Grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of beneden het langjarig gemiddelde.

De clusters zijn voor de komende week eenduidig. Allen tonen de blokkerende rug boven de Britse Eilanden die oostwaarts trekt en boven centraal Europa komt te liggen en vervolgens de hoogtetrog in het nieuwe jaar. Vervolgens tonen alle clusters ook de rug ten zuidwesten van ons land, waarbij de positie onderling wel wat verschilt. Overeenkomst is wel de hoge druk ten zuidwest/westen en de lage druk ten noordoosten/oosten van het aandachtsgebied. Dit zorgt in de meeste oplossing voor een westelijke tot noordelijke aanvoerrichting. In de EPS-pluim zien we dit terug als een droge periode tot en met de jaarwisseling, met temperaturen overdag enkele graden boven nul, in de nacht temperaturen onder nul Dit is wel afhankelijk van de mate van bewolking en eventuele mist. Op de langere termijn neemt de kans op wisselvallig weer en de spreiding in temperatuur toe.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn