Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel wind en vooral in de noordwestelijke helft regen. Zondag enkele buien

21 december 2013 door Jannes Wiersema

40Een sturend laag in de omgeving van IJsland bepaalt de komende periode het weer. Tussen dit laag een een hoog boven zuidoost Europa wordt met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een golvend frontaal systeem boven de Noordzee en de Britse Eilanden komt langzaam dichterbij. Het warmtefront komt vandaag overdag NO-ZW georiƫnteerd tegen de noordwestkust te liggen. Het koufront vertoont golfvorming. 06 UTC ligt er een golf ten westen van Bretagne rond 10 W. Deze golf slaat vandaag verder uit en trekt in de middag NO-waarts via het midden van Engeland naar Noorwegen. Tegelijk vindt er in de polaire lucht frontogenese plaats gekoppeld aan een Cold Air Development. Na passage van de bovengenoemde golft komt het oostelijke koufront oostwaarts in beweging en trekt in de nacht van zaterdag op zondag over ons land, kort gevolgd door het koufront behorend naar de CAD. Achter dit laatste koufront neemt de wind tijdelijk af. Zondagmiddag passeert van het westen uit een trog, waarbij de meeste activiteit nu noord van ons land lijkt te trekken.

Vandaag is het bewolkt en in de noordwestelijke helft van het land zijn er perioden met regen. In het zuidoostelijk deel van het land blijft het tot de avond op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land en bovendien vlagerig. In de kustgebieden en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, aan de noordwestkust af en toe stormachtig met soms zware windstoten.

Vanavond en komende nacht trekt het gebied met af en toe regen oostwaarts. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 6. In de avond en de eerste helft van de nacht kust nog zware windstoten voor, maar in de loop van de nacht neemt de zuidwestelijke wind af naar matig boven land en krachtig aan de kust.

Zondag overdag trekt de regen naar Duitsland weg en breekt hier en daar de zon door. In de middag en avond trekken enkele, soms stevige, buien van west naar oost over het land. De maximumtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestelijke wind trekt weer aan naar vrij krachtig boven land en naar krachtig tot hard aan de kust. Tijdens buien zijn windstoten mogelijk, die aan de kust zwaar kunnen zijn. (Bron: KNMI)

De komende dagen is er sprake van een vrij strakke west tot zuidwestelijke stroming boven de Atlantische Oceaan. Sturende lagedrukgebieden liggen vrijwel continu tussen IJsland en Schotland. De aangevoerde lucht is tot en met dinsdag erg zacht. Tijdens de kerstdagen begint de hoogtestroming meer te golven en vindt er in een hoogtetrog boven het zuiden van Frankrijk een afsnoering plaats. Onze omgeving lijkt dan tijdelijk in de polaire lucht te komen met tijdelijk minder hoge temperaturen. Daarna blijft de stroming min of meer zonaal, waarbij de straalstroom iets zuidelijker komt te liggen.

Vooruitzichten

Maandag overdag overwegend droog. Verder geregeld regen of buien en van tijd tot tijd veel wind. Zacht met maximumtemperaturen rond 10 graden. Tijdens de kerstdagen waarschijnlijk minder zacht en rustiger.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 28 december tot en met zaterdag 04 januari

Grote kans (70-80%) op aanhoudend wisselvallig en vrij zacht weer.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387611624865

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn