Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel wind en vooral in het noorden en midden perioden met regen.

15 november 2015 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een Atlantisch lagedrukgebied trekt noordoostwaarts en ligt aan het eind van de periode boven de Noorse Zee. Het aandachtsgebied bevindt zich in de warme sector van een frontale zone die over ons land naar het oosten trekt. De aangevoerde lucht zacht en tamelijk vochtig. In de loop van de dag komen we dieper in de warme sector en lopen de condities verder op. Maandag ochtend passeert het koufront, gevolgd door een occlusie.

In grote lijnen zijn de modellen consistent. Alle modellen laten het tot in de avond, vooral in het noorden, regenen. Actueel zien we dat in Engeland (dieper in de warme sector) de condities oplopen en het op veel plaatsen droog wordt. Wat wind betreft, zit Harmonie er momenteel het beste op, zelfs een klein signaal voor 9 Bft in het zuidwestelijk kustgebied is daar daadwerkelijk waargenomen (Vlissingen 45 Kn). Dit geldt ook voor de uitschieters, bij Vlissingen de laatste uren regelmatig 50-55 kn gemeten.

Het is bewolkt en vooral in het noorden en midden zijn er perioden met regen en de temperatuur ligt de gehele dag rond 15 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, met in het (zuid)westelijk kustgebied zware windstoten rond 90 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar maandag blijft het zwaar bewolkt en wordt het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt maar weinig en komt uit op een graad of 11. Er staat een vlagerige, matige zuidwestenwind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard.

Maandag overdag is het overwegend bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De temperatuur ligt rond een graad of 13. De zuidwestelijke tot westelijke wind blijft flink doorstaan en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden hard.

Het aandachtsgebied heeft te maken met een zwak meanderende westelijke bovenluchtstroming. Soms passeren actieve fronten. Sommige frontale systemen hebben een iets noordelijker koers waardoor de grootste activiteit via Engeland naar Scandinavie trekt. Begin deze week lijkt het polaire front enigszins te gaan slepen in de buurt van ons aandachtsgebied. Komend weekeinde diept een vrij scherpe hoogtetrog uit boven onze omgeving. Midden volgende week lijkt dan de zonale stroming weer op gang te komen.

Vooruitzichten

Zacht en wisselvallig, soms veel wind. Tegen het einde van deze periode minder wind en kouder.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 22 november tot en met zondag 29 november Zeer waarschijnlijk aanhoudend (licht) wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal.

Tot het komende weekeinde lijken de oplossingen van de diverse leden sterk op elkaar en is de zekerheid in grote lijnen vrij groot. Vanaf komend weekeind beginnen de oplossingen enigszins uit elkaar te lopen. De meeste leden laten de zonale stroming weer op gang komen, een aantal laten achter de trog een rug opbouwen en enkele leden houden de trog in stand.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn