Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

veel zon.

17 maart 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hogedrukgebied boven het westen van Rusland neemt in kracht af en tegelijkertijd ontstaat boven de Britse Eilanden een nieuwe hogedrukkern. Dit Britse hoog trekt zich op vrijdag terug naar het westen en maakt zo de weg vrij voor een storing die vrijdag boven de noordelijke Noordzee aankomt. Dit laag trekt zuidwaarts en passeert zaterdag ons land. Zondag strekt een rug van hogedruk zich uit van de Azoren tot over Scandinavië waarna zich in de loop van de week boven het westen van Rusland een nieuwe hogedrukkern afsplitst.

Tussen een krachtig hoog boven het noordwesten van Rusland en een lagedrukgebied ten westen van Portugal staat een zuidoostelijke stroming waarmee droge continentale lucht wordt aangevoerd. Het lagedrukgebied trekt langzaam zuidwaarts en het Russische hoog krijgt een uitloper tot over de Britse Eilanden. Woensdagnacht ontwikkelt zich tijdelijk een (relatief) laag boven ons land. Dit laag gaat over in een N-Z gerichte vore die net ten oosten van het land komt te liggen. Dit betekent dat in een groot deel van het land de wind noordwestelijk wordt en dus van zee gaat waaien.

Er is vrijwel geen bewolking. De eerste uren komen hier en daar komen nog mistbanken voor en op bruggen en viaducten is er eerst nog een kleine kans op gladheid. We krijgen vandaag vrij veel zon waarbij er zo nu en dan wel hoge bewolking over trekt. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11 graden in het Waddengebied tot 16 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De oostelijke wind is meest matig.

Gedurende de nacht van dinsdag op woensdag is het vrij helder. Lokaal kunnen er weer mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 graden aan zee en 1 graad lokaal in het binnenland. Er staat maar weinig wind, meest uit richtingen tussen noord en oost.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon en het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van zo’n 9 graden aan de kust tot 16 graden in het oosten van het land. De wind is zwak of matig en komt uit een noordwestelijke richting.

Vooruitzichten

Vooral vrijdag en zaterdag enkele buien. Verder nu en dan zon en geleidelijk lagere temperaturen.

Wo Do Vr Za Zo Ma
Zonneschijn (%) 60 30 20 30 50 50
Neerslagkans (%) 10 10 60 70 20 40
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 1/3 1/3 0 0/1
Minimumtemperatuur (°C) 2 3/4 2/4 3/4 -2/1 -3/0
Middagtemperatuur (°C) 15/16 8/11 7/9 7/8 5/7 5/8
Windrichting NW N W N NO W
Windkracht (bft) 2 3 3 4 4 3

 

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn