Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon.

16 februari 2016 door Jannes Wiersema

36Een rug vanuit het hoog boven de Atlantische Oceaan west van Portugal heeft om 06 UTC via het Kanaal langs de westkust richting Denemarken. Deze beweegt noordoostwaarts en ligt vanmiddag boven ons land. Hieruit snoert zich een hoog af, wat woensdagnacht boven de Oostzee ligt en vervolgens richting Rusland beweegt. Tegelijk nadert vanuit het westen een frontaal systeem. Dit ligt woensdagavond boven het westen van de Noordzee.

Het is vandaag rustig weer met veel zon. De temperatuur loopt op naar een graad of 4 en er staat vrijwel geen wind.

Komende nacht koelt het onder een wolkeloze hemel en bij weinig wind sterk af en gaat het op veel plaatsen matig vriezen. De zwakke tot matige wind komt uit het oost tot zuidoosten.

Temperatuur:

Vannacht een sterke afkoeling. Weinig wind, opklaringen en aanvoer van droge lucht. Dan lichte tot matige vorst. Modellen hebben wel allen een te uitgebreid sneeuwdek, maar de actuele temperaturen liggen op veel plaatsen al onder de modelwaarden. Tx rond 4 graden. Komende nacht Tn tussen -1 graden vlak aan zee tot -7 graden in het oosten. Overdag Tx rond 3 graden.

Woensdag overdag is het zonnig. De middagtemperaturen liggen rond de 3 graden en er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Aan het begin van de periode, op donderdag, ligt een er ee hoogterug boven het oosten van Europa en een uitgezakte hoogtetrog boven de Britse Eilanden. Deze passeert op vrijdag ons land, waarna er een zonale stroming over ons land komt te liggen. Aan de noordkant daarvan trekt een hoogtelaag op zondag en maandag vanaf IJsland naar het zuiden van Scandinavie. Bijbehorende hoogtetrog passeert op dinsdag ons land. Ook daarna blijft de stroming in onze omgeving zonaal. In het grondpatroon ligt op donderdag een frontale trog boven het zuiden van Engeland en de westelijke Noordzee. Dit frontale systeem trekt langzaam westwaarts, maar verplaatst zich maar erg langzaam, doordat er een laagje ten zuiden van ons land ontstaat. Uiteindelijk komt het op vrijdag in verzwakte vorm door. Vervolgens passeert op zaterdag een frontaal systeem. Vervolgens komt op zondag/maandag een vrij diep laag boven de Noorse Zee en Noordzee te liggen. We komen dan tijdelijk in een warme sector. In de loop van de volgende week komt er tiijdelijk een hoog ten westen van ons land te liggen.

Vooruitzichten

Op donderdag en vrijdag nog vrij koud met kans op wat winterse neerslag, daarna een overgang naar een wisselvallig en zacht weertype met daarbij een toename van de wind.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 23 februari tot en met dinsdag 01 maart

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets boven normaal.

De clusters liggen voor de eerste dagen dicht bij elkaar, de grootschalige patronen zijn eenduidig. Op donderdag de passage van het frontale systeem en daarna de zonale stroming zit in alle clusters. Voor het weekend zijn er wel verschillen in de ontwikkeling van het laag boven de Noorse Zee, maar alle clusters tonen grootschalig wel het zelfde verloop. Vanaf midden volgende week nemen de verschillen wat toe, maar ook dan blijven de grootschalige patronen nog vrij eenduidig. De eerste dagen bevinden we ons nog in de koude lucht. Een aandachtspunt is de doorkomst van het frontale systeem op donderdag en de neerslagsoort daarbij. Vanaf zaterdag zien we een toename van de wind en ook en duidelijke stijging van de temperaturen. Ook op zaterdag de neerslagsoort wellicht nog een aandachtspunt. Met name zondag veel wind

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn