Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon en droog,in Groningen ook wolkenvelden.

20 april 2016 door Jannes Wiersema

28Een hoog met centrum boven Engeland heeft een zuidoostwaarts gerichte rug tot België. De kern van het hoog komt uiteindelijk boven de Atlantische Oceaan terecht, de rug trekt langzaam noordoostwaarts over ons land en wordt in de ochtend boven het uiterste noordoosten van ons land verwacht. Door de hierboven beschreven ontwikkeling draait de stroming van noordwest naar oost en wordt iets drogere en warmere lucht aangevoerd.

Bewolking:

Het noordoosten blijft nog enige tijd gevoelig voor aanvoer van Sc vanaf de Noordzee, al onderschatten de modellen deze bewolking. In de ochtend laten de progtemps slechts nog enkele ondiepe Cu toe, in de middag verdwijnen deze als de wind ruimt en de lucht droger wordt.

Vrij zonnig, maar in de ochtend vooral in het noordoosten nog enkele wolkenvelden. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 10 op de Waddeneilanden tot lokaal 15 graden in het zuidoosten. De wind draait naar noord tot noordoost en neemt toe tot matig.

In de nacht naar donderdag is het onbewolkt en lokaal ontstaat er een ondiepe mistbank. Verder wordt het opnieuw tamelijk koud met lokaal lichte vorst. Vlak aan zee wordt het een graad of 4.

Er staat een zwakke veranderlijke wind.

Donderdag schijnt de zon volop. Wel drijft er in de middag af en toe hoge bewolking vanuit het zuiden ons land binnen. In de middag loopt de temperatuur uiteen van 12 graden in het noorden tot lokaal 17 in het zuidoosten van het land. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Hogedrukgebied met het centrum boven de zuidelijke Noordzee en een rug richting het midden van Europa zorgde overwegend droog en rustig weer. Op 500 hPa bouwt zich boven de Atlantische Oceaan een rug op, het zwaartepunt van het hogedrukgebied tussen Groenland en Ierland, die gedurende de gehele meerdaagse periode het weerbeeld gaat bepalen. Op de noordoost flank van deze rug wordt met een noordwestelijke stroming in de bovenlucht koude lucht aangevoerd, die zorgt voor een buiig weertype. Na het weekeinde gaat de bij de hoogterug behorende 500 hPa trog boven Scandinavië uitdiepen en trekt langzaam retrogade in de richting van de Britse Eilanden. Aan de grond zien we volgende week een uitgebreid en complex laag boven onze omgeving, zorgend voor een wisselvallig weertype.

Vooruitzichten

Overgang naar een vrij koud en wisselvallig weertype met geregeld buien. De middagtemperatuur daalt naar een graad of 10.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 27 april tot en met woensdag 04 mei

Grote kans op een aanhouden van het wisselvallige weertype, met temperaturen die langzaam weer wat hoger worden, maar nog wel onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar blijven.

Het beeld dat de nieuwe run laat zien is aanhoudend consistent met vorige runs. Smal begrensde pluimen tot vrijwel volgende week donderdag. Aandachtspunt is de opdringende neerslag vanuit België, die zaterdag het zuiden kan bereiken (kans ong. 20%). Vanaf zondag zet de noordwestelijke stroming in met een sterke terugval van temperatuur en de intredende wisselvalligheid. Gezien de koude bovenlucht vanaf zondag (onweers)buien (onweer omdat: Cape 400-600, T500 = – 35°C en Boyden = 96). In de EPS-periode hebben alle oplossingen aanvankelijk het retrogade laag, pas later in de periode treed er een spreiding op. De temperatuur blijft dan aanvankelijk ook beneden de normaal en de wisselvalligheid houdt aan. Kansverdeling anomale temperatuur en neerslag ondersteunen dit beeld. Aan het einde van de periode lijkt er geen echte voorkeursoplossing. Wel houden alle oplossingen een cyclonale stroming in onze omgeving. Echte stabiele oplossingen met hogedruk invloed zitten er niet in. Omdat een noordwest stroming wordt afgesneden, lijkt de temperatuur weer wat op te krabbelen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn