Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon en warm, later meer bewolking en buiige regen.

25 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en lagedruk op de Oceaan staat boven onze omgeving een zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Een koufront boven de Britse Eilanden beweegt oostwaarts en bereikt in de tweede helft van de middag het westen van het land, vrijwel direct gevolgd door een tweede koufront. Voorafgaand aan de koufronten passeert er nog een inactieve thermische vore. In de bovenlucht worden de koufronten gevolgd door een vrij scherpe hoogtetrog die later in de avond en in de nacht naar maandag over het land trekt. Aan de grond zien we na frontpassage de opbouw van een hoog boven het noorden van Frankrijk met een rug tot boven ons land. Maandag wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd, in de loop van de middag passeert er een bovenluchttrog. Deze wordt in de avond gevolgd door een soort warmtefrontafloper.

Modellen geven een tamelijk consistent beeld van de synoptische ontwikkeling. De frontpassage vanmiddag en vanavond wordt nu vrij eenduidig beschreven. De dubbelconstructie is bijna niet meer te onderscheiden. We zien dat de frontale constructie door het krimpen van de hoogtestroming langzaam achterover gaat hellen en dat het front aan de grond eerst doorkomt, gevolgd door het front op hoogte. De deactivatie van de buiige neerslag is in alle modellen terug te vinden. Maandagmiddag komt Hirlam als enige met een bui boven de noordwestkust, mogelijk geforceerd door de bovenluchttrog. In de nacht naar maandag zijn de progtemps (zie EHTW) van Hirlam net iets vochtiger dan Harmonie. Dit zou mistbanken kunnen opleveren die bij het oplossen nog even overgaan in lage stratus.

Vanochtend is het vrijwel onbewolkt en de zuidoostelijke wind is zwak tot matig. Vanmiddag is het eerst zonnig en wordt het warm met middagtemperaturen van 21°C op de Wadden tot 25°C in het zuidoosten. In de loop van de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en trekt er een gebied met buiige regen van west naar oost over het land. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, in de middag aan zee af en toe vrij krachtig. Later in de middag en begin van de avond draait de wind naar een westelijke richting en wordt kortdurend mogelijk vrij krachtig boven land en krachtig aan de kust. Daarna neemt de wind van het westen uit sterk af.

Komende nacht verlaat het gebied met regen spoedig het oosten en klaart het van het westen uit op. Landinwaarts wordt het nevelig met lokaal mogelijk enkele mistbanken. De minima liggen rond 9°C. De wind wordt boven land zwak zuidwestelijk, aan zee is de wind westelijk en meest matig.

Morgenochtend lost eventuele mist vrij snel op en zijn er perioden met zon. Later op de dag komt er meer bewolking, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen rond 19°C bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidoost.

Onze omgeving bevindt zich onder een zwakke hoogterug. Net ten noorden van deze rug kan af en toe een zwakke storing vooral over het noorden van het land trekken. Donderdag 29 september trekt de hoogterug naar het oosten weg en wordt de bovenstroming langzaam cyclonaal en neemt bovendien in kracht toe. Het duurt in de operationele run tot vrijdagnacht tot een frontaal systeem tot onze omgeving weet door te dringen, welke op vrijdag passeert. In weekeinde van 1 oktober trekt er een hoogtetrog met een golf in het front ten zuiden van ons langs en bouwt tijdelijk een hoogterug op. Deze hoogterug trekt vrij snel alweer naar het oosten weg en vanaf maandag 3 oktober wordt de stroming zonaal met regelmatig regen.

Vooruitzichten

Overwegend droog, af en toe zon en middagtemperatuur iets boven normaal. Vanaf donderdag neemt de kans op regen toe naar ongeveer 50-60%. De temperaturen dalen naar waarden rond normaal.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 02 oktober tot en met zondag 09 oktober

Waarschijnlijk voortzetting van het (licht) wisselvallige weertype met af en toe regen maar ook droge momenten met zon. De middagtemperaturen liggen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Tot en met donderdag 29 september zijn de verschillen synoptisch gezien niet groot. Het is echter de vraag in hoeverre zwakke storingen ons land kunnen bereiken. Neerslagkansen zijn de eerste dagen niet groot, over het algemeen tussen 10% en 30% kans op > 1 mm. De kans is groot dat de middagtemperatuur de komende dagen weer iets boven de 20 graden gaat komen. Vanaf donderdag 29 september neemt de onzekerheid toe en vooral in het weekeinde van 1 en 2 oktober kan het alle kanten op. De operationele run met de zwakke hoogterug boven onze omgeving wordt gesteund door slechts 1 cluster met 7 members. Twee andere clusters echter hebben de hoogtetrog nog vrij ver westelijk van ons land, terwijl er ook nog een cluster is met een hoogtetrog boven onze omgeving. De neerslagkansen nemen toe naar 50-60%, maar zijn minder groot dan gisteren. Vanaf maandag 3 oktober berekenen de meeste members een meanderende weststroming. Richting het einde van de periode neemt het aantal oplossingen met een Atlantische rug toe naar ongeveer 40%, daarmee neemt de wisselvalligheid weer wat af. Net als de neerslagkans is ook de kans op veel wind in het ensemble duidelijk afgenomen ten opzichte van gisteren. De kansen op zware windstoten zijn afgenomen naar hooguit 10%. De maximumtemperatuur daalt naar de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn