Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon, in het noorden kans op een lichte bui.

09 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen lagedruk tussen Groenland en Noorwegen en hogedruk boven het zuidelijk deel van Europa is er sprake van een westelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht aangevoerd wordt. Een oude occlusie, ingebed in een trog, trekt over het noordelijk deel van de FIR. Een rug boven de Britse Eilanden trekt oostwaarts en passeert vandaag overdag ons land. De rug verlaat begin van de middag het oosten, waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Daarachter trekt een warmtefront woensdagmiddag over de noordelijke Noordzee. Het golvende koufront van deze randstoring bereikt donderdagochtend het noordwesten van de FIR en donderdagavond het noordwesten van het land.

Vandaag wordt het zonnig. Alleen in het uiterste oosten komen er in de eerste helft van de ochtend nog enkele wolkenvelden voor en in het noorden een enkele lichte bui. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De westenwind draait naar zuidwest en is matig boven land en af en toe krachtig aan zee.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van woensdag op donderdag zijn er brede opklaringen, maar in het noordwesten komt er meer bewolking opzetten. Verder kan er ook laaghangende bewolking vanuit België binnenkomen. De minima lopen uiteen van een graad of 2 in langdurige opklaringen tot 8 graden in het noordwestelijk kustgebied. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een (vrij) krachtige wind uit zuid tot zuidwest. Later neemt de wind aan de westkust toe tot hard.

Ten westen van rug weer toenemende wind, nu met 7’s in de noordelijke kustdistricten en 8’en in de noordwestelijke Noordzeedistricten. Vanavond mogelijk 9 in Viking

Donderdag overdag is het in het noordwesten bewolkt en valt daar mogelijk wat lichte regen. Elders is er nog ruimte voor de zon, hoewel er soms ook dikke sluierbewolking overtrekt. De maxima liggen rond 7 graden. De wind trekt boven land aan naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer blijft de wind de gehele dag krachtig tot hard.

Vanwege een golvende straalstroom wisselen ruggen en troggen elkaar voortdurend af. Zondag a.s. is er tijdelijk sprake van hogedruk, terwijl met name volgende week donderdag een vrij actieve storing ons land passeert.

Vooruitzichten

Wisselvallig met over het algemeen temperaturen boven nul.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 16 december tot en met woensdag 23 december Aanhoudend wisselvallig.

Het hierboven geschetste beeld zien we in het grootste gedeelte van het ensemble terug. De onzekerheden worden vrijwel volledig bepaald door faseverschillen. Passeert een rug precies in de nacht dan levert dat meer afkoeling op dan wanneer de rug dat op een ander moment doet. Op de langere termijn waaiert de pluim flink uit, waarbij ook meer koude oplossingen verschijnen. De EC clusterscenariomethode berekent twee clusters waarbij er min of meer sprake zou moeten zijn van een blokkade, maar nadere introspectie leert dat het hier niet gaat om stabiele wintersituaties. Het hogedrukgebied ligt of niet op de juiste plaats of is een passant. De controlrun is wel illustratief hiervoor, met een kort kouder intermezzo.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn