Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

veel zon, langs de (zuid)westkust lage bewolking.

18 maart 2015 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukgebied boven het westen van Rusland neemt in kracht af en tegelijkertijd ontstaat boven de Britse Eilanden een nieuwe hogedrukkern. Dit Britse hoog trekt zich op vrijdag terug naar het westen en maakt zo de weg vrij voor een storing die dan boven de noordelijke Noordzee aankomt. Zaterdag passeert de storing ons land. Zondag strekt een rug van hogedruk zich uit van de Azoren tot over Scandinavië waarna zich na het weekeinde een hogedrukkern afsplitst die maandag boven het westen van Rusland aankomt. De luchtdruk boven het noorden van Scandnavie wordt dan laag en blijft hoog boven de Azoren.

Vannacht is het nevelig en hier en daar komen mistbanken voor. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 graden aan zee tot dicht bij het vriespunt lokaal in het binnenland. De wind komt uit een overwegend noordelijke richting en is zwak.

De dag begint met nevel en enkele mistbanken, maar geleidelijk wordt het op veel plaatsen tamelijk zonnig. In het (zuid)westelijk kustgebied drijft lage bewolking vanaf zee binnen. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 7 graden aan de westkust tot 16 of 17 graden in het oosten van het land. De wind is zwak of matig en neemt langs de westkust in de loop van de dag toe tot vrij krachtig en komt uit een noordwestelijke richting.

In de nacht van woensdag op donderdag maken met name het westen en noorden van het land kans op lage bewolking of mist die vanaf zee binnendriijft. Het blijft vrijwel overal droog en de minima liggen rond een graad of 5. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Donderdag overdag trekken er vanaf de Noordzee nog steeds wolkenvelden het land binnen. Verder landinwaarts trekt de bewolking op en gaat op steeds meer plaatsen breken zodat de zon zich ook laat zien. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden aan de kust tot 13 graden in het binnenland. De noordelijke wind blijft zwak tot matig.

Vooruitzichten

Nu en dan zon en vooral zaterdag enkele buien. Middagtemperaturen rond 9 graden.

Do Vr Za Zo Ma Di
Zonneschijn (%) 40 30 20 50 40 50
Neerslagkans (%) 10 20 50 10 20 60
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0/1 1/3 0 0 0/2
Minimumtemperatuur (°C) 5 0/2 3/4 1/3 -2/0 0/2
Middagtemperatuur (°C) 13 8/11 8/9 6/8 8/11 8/9
Windrichting N NW N O NO NW
Windkracht (bft) 3 2 4 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn