Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon, later kans op een onweersbui.

06 september 2013 door Jannes Wiersema

37De luchtdruk is hoog boven het noordoosten van Europa. Een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen trekt verder noordoostwaarts en vult op. Het bijbehorende koufront lag om 03 UTC van de noordelijke Noordzee over Engeland naar Bretagne. Ten oosten van dit front is in de warme lucht een thermisch lagedrukgebied ontstaan dat om 03 UTC ten westen van ons land lag met een vore over het zuidwesten. Het laag trekt langzaam noordwaarts de Noordzee op en om 12 UTC ligt de bijbehorende vore ruwweg langs de lijn Texel-Eindhoven en trekt langzaam verder noordoostwaarts. In de nacht naar zaterdag trekt het koufront het zuidwesten van ons land binnen en trekt dan zaterdag overdag maar heel langzaam verder oostwaarts.

Overdag is er opnieuw veel zon. Wel drijft er van tijd tot tijd wat bewolking over het westen van het land. Vanmiddag ligt de temperatuur op veel plaatsen tussen de 26 en 32 graden. Omdat in Zeeland de wind al vanaf zee waait, wordt het daar op de stranden niet warmer dan zo’n 23 graden. Uiteindelijk gaat ook elders in het westen een wind van zee voor afkoeling zorgen. Later in de middag en avond neemt de kans op een enkele onweersbui toe, waarbij met name in het oosten ook windstoten en hagel kunnen voorkomen. De zwakke tot matige wind is meest zuid tot zuidoost en draait in de loop van de dag op steeds meer plaatsen naar zuidwest tot west.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er wolkenvelden en is nog een enkele bui mogelijk. Lokaal kan ook mist ontstaan. Bij een tot zwak afnemende zuidelijke wind, koelt het af naar een graad of 14.

Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt en vooral in het oosten van het land vallen enkele buien. Onweer is daarbij mogelijk. De zwakke tot matige wind is zuidwest maar wordt later veranderlijk en de middagtemperatuur ligt tussen de 20 en 24 graden. (Bron: KNMI)

Een afgesnoerd laag in de bovenlucht ligt dit weekeinde boven de Britse Eilanden en trekt daarvandaan verder de Noordzee op waar het dan tot halverwege de week blijft liggen. Daarna trekt dit laag over ons land naar het zuidoosten weg. In het drukpatroon aan de grond zien we ook dat de komende dagen (vlakke) lagedrukgebieden de dienst uit maken in het westen van Europa en dus ook in ons aandachtsgebied. Pas tegen het volgende weekeinde zien we dat hogedrukinvloeden voorzichtig aan weer wat terugkomen hetgeen een stabiliserende werking zal hebben op het weer in ons aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Tamelijk wisselvallig weer met vooral zondag kans op veel regen. Middagtemperaturen veelal tussen de 16 en 19 graden.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 13 september tot en met vrijdag 20 september

Grote kans op een overgang naar een minder wisselvallig weertype met temperaturen rond de normale waarde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn