Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon vandaag.

26 maart 2016 door Jannes Wiersema

30De zuidwestelijke stroming neemt geleidelijk in kracht toe. Een zwak frontaal systeem passeert later vanmiddag en vanavond van zuidwest naar noordoost het land. Een volgend (actiever) koufront bereikt rond zondag 00 UTC het zuidwesten en verlaat de Duitse Bocht al rond 06 UTC. Zondag middag en avond trekt een actieve trog van zuidwest naar noordoost over het land. Erachter is op hoogte een hoogtetrog aanwezig. De aangevoerde lucht heeft een polaire oorsprong.

Er is vandaag vrij veel zon en het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 12 graden in het noorden en 15 in het zuiden. De zuid- tot zuidoostenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer wordt de wind af en toe krachtig.

Komende nacht is er veel bewolking en gaat het van het westen uit regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De wind is zuid- tot zuidoost, matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig. In de loop van de nacht draait de wind naar zuidwest en neemt dan iets af.

Zondagochtend trekt de regen richting Duitsland weg en klaart het van het westen uit op. Wel ontstaan er stapelwolken en in de middag komen er buien voor, daarbij is ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind is zuid tot zuidoost, matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer soms krachtig.

Een brede hoogtetrog bedekt het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en zorgt boven onze omgeving voor een west- tot zuidwestelijke stroming. Maandag trekt een uitdiepend laag over de Noordzee oostwaarts en zorgt voor vrij veel wind. De rest van de week blijft de stroming een zuidwestcomponent houden hetgeen zorgt voor wisselvallig weer. Aan het einde van de operationele runtijd, vanaf dag 9 a 10, zien we opbouw van een hoogterug boven centraal en west Europa.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met vooral op tweede paasdag vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 02 april tot en met zaterdag 09 april

60-70% Kans op een rustig en overwegend droog weertype met temperaturen enkele graden boven normaal. 30-40 % Kans op een wat koeler en wisselvallig weertype.

In het cluster scenario van het ECMWF zien we voor de eerste periode een scenario van een positieve NAO, dat is te begrijpen met een bovengeschetste synoptische aanvang. Voor de randstoring voor tweede Paasdag zien we grote kansen op zware windstoten, ook voor de landstations. De meeste wind lijkt weggelegd voor het zuidwesten waarbij EHFS met 40% kans op windstoten >100 km/u het hoogst scoort. In de periode na ca. +120 wordt het volgens de clusterscenario een beetje een rommeltje van alle vier de scenario’s en is er lastig een lijn te ontdekken. De onzekerheden lijken samen te hangen met de positie van de genoemde hoogterug. Aangezien dit systeem een grote amplitude en kleine golflengte heeft, lijkt deze gevoelig voor kleine locatie/timing verschillen. Deze zijn op zijn beurt weer van wezenlijk belang op ons weerbeeld. Ligt de rug-as wat oostelijker dan hebben we te maken met een (zuid)westelijk cyclonaal patroon. Ligt de rug-as dichterbij dan profiteren we van anticyclonaliteit en een zuidelijke aanvoer van warmere lucht, laatstgenoemden lijken de meerderheid te hebben.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn