Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

veel zon.

30 september 2013 door Jannes Wiersema

36Tussen hogedruk boven Scandinaviƫ en lage druk boven het zuiden van Europa wordt met een stevige oost- tot zuidoostelijke stroming droge lucht aangevoerd. Een brede frontale zone van Zuid-Engeland via het noorden van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland is min of meer stationair. Dinsdag verplaatst het centrum van hogedruk boven zich naar het zuiden van Zweden met een uitloper richting Polen. De stroming wordt dan zuidoostelijk. In het weerbeeld komt dan nauwelijks verandering.

Vandaag is er weer veel zon en het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het uiterste noorden tot 18 graden in het zuiden van het land. De oostenwind is boven land matig, 3 tot 4 Bft. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. Aan de westkust neemt de wind in de loop van de dag iets af.

Gedurende de nacht van maandag op dinsdag is het helder. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 4 graden in het oosten tot 8 graden aan zee. De oostenwind is meest matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.

Dinsdag overdag is het zonnig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noorden van het land tot 18 graden in het zuiden. De oostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Ons land bevindt zich aan de oostflank van een opbouwende hoogterug boven de Britse Eilanden. De hoogterug trekt langzaam oostwaarts en trekt woensdag over ons land. Tot en met de passage van de hoogterug weten storingen nauwelijks tot onze omgeving door te dringen. Pas vanaf donderdag, als de rug gepasseerd is, krijgen frontale storingen de gelegenheid om tot onze omgeving door te dringen. Tocht lijkt het tot in de nacht van donderdag op vrijdag te duren voordat er een actiever front doorkomt. Tijdens het volgende weekeinde trekt een opvullende hoogtetrog over onze omgeving. Vanaf maandag 7 oktober lijkt zich opnieuw hoge druk tot boven onze omgeving uit te breiden.

Vooruitzichten

Eerst veel zon en droog. Vanaf donderdag toenemende kans op regen of buien en tijdelijk hogere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 07 oktober tot en met maandag 14 oktober

Vrij grote kans (60-70%) op een spoedige overgang naar overwegend droog weer met temperaturen rond of enkele graden boven normaal. Ook een 30-40% kans op aanhoudend wisselvallig weer.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn