Friday 1 December
Weerman Jannes Wiersema

Vooral in de noordelijke helft opklaringen.

12 november 2015 door Jannes Wiersema

28Het aandachtsgebied bevindt zich in de warme sector. Een zuidwestelijke stroming voert zachte en vochtige lucht aan. Het koufront passeert vanochtend van west naar oost het land maar het buigpunt van het polaire front blijft vanmiddag net ten zuiden van het land steken. Vanmiddag en vanavond wordt het buigpunt weer opgetild en passeert het warmtefront van zuidwest naar noordoost het land en komt het gehele aandachtsgebied weer in de warme sector. Het koufront (dubbelconstructie van polaire front en CAD) bereikt vrijdagochtend het westen en verlaat vrijdagmiddag het zuidoosten van het land. Achter het koufront wordt met een westelijke stroming koelere maritiem polaire lucht aangevoerd. Een trog bereikt vrijdagavond het westen van het land.

Vandaag zijn er in de noordelijke helft zonnige perioden en blijft het droog. Verder naar het zuiden is er meer bewolking en kan er eerst plaatselijk nog wat (mot)regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond de 14 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan zee neemt de wind tijdelijk af naar matig. In de middag draait de wind overal naar een zuidelijke richting en in de avond neemt de wind aan de kust toe naar krachtig.

Wind:

Zie ook hier bovengenoemd. Veel wind boven de Noordzee 7-8 Bft, op de trog af en toe mogelijk 9 Bft. Windstoten voor vrijdagmiddag -avond aan de kust is een aandachtspunt. Door de uiteenlopende modellen is het lastig om nu al een gerichte waarschuwing te geven

Waarschuwing land 1 new

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het regenen. Het koelt af naar een graad of 11. De zuidenwind is matig en aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

Vrijdag overdag begint met veel bewolking en er zijn perioden met regen. Later in de ochtend breekt de bewolking van het westen uit en zijn er perioden met zon. In de middag en avond komen enkele felle buien tot ontwikkeling met kans op onweer. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe tot vrij krachtig, aan de kust tot hard, mogelijk stormachtig, 8 Bft, met kans op zware windstoten.

Het aandachtsgebied heeft de gehele periode te maken met een zwak meanderende westelijke bovenluchtstroming. Soms passeren actieve fronten. Sommige frontale systemen hebben een iets noordelijker koers waardoor de grootste activiteit via Engeland naar Scandinavie trekt. Komende vrijdag, zaterdag bevindt het aandachtsgebied zich in maritiem polaire lucht. In de loop van zondag komt het aandachtsgebied weer in de warme sector. Begin volgende week lijkt het polaire front enigszins te gaan slepen in de buurt van ons aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Zacht en wisselvallig, soms veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 19 november tot en met donderdag 26 november Zeer waarschijnlijk aanhouden van het zachte, wisselvallige weertype.

Het ensemble is tot +240 duidelijk en laat weinig aan de verbeelding over. Het genoemde beeld van een zwak meanderende west-stroming zien we vrijwel in alle leden terug. In de verdere EPS termijn zien we uiteraard dat de beelden uiteen gaan lopen. Ook in de anomalie kaarten van het ECMWF zien we voor geheel Europa een zeer sterke positieve anomalie voor de T2m die ook zeer persistent is in de opeenvolgende runs. Voor week 1 en 2 is er een zeer duidelijke anomalie van +3 tot +6 graden. Ook in week 3 en 4 zien we dit signaal nog sterk terug komen. In de EC clustermethode zien we dan ook voor de hele periode een zeer grote overhand van patronen met een positieve NAO (Noord Atl Oscillatie )

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn