Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Vooral in het noorden en oosten eerst mist, elders opklarigen.

26 november 2016 door Jannes Wiersema

30Een rugas behorend bij een hoog bij Ierland ligt om 06 UTC boven het noorden van het land en beweegt langzaam zuidwaarts. Een oost- tot noordoostelijke stroming voert vrij koude en vooral in het noorden ook vochtige lucht aan. Het hoog trekt zich geleidelijk terug naar IJsland en de Noorse Zee. Tegelijkertijd zien we een lagedrukgebied over het noorden van Scandinavie zuidoostwaarts bewegen. Het bijbehorende koufront, met daar vooruit nog een secundair frontaal bandje trekt in de loop van de ochtend het noorden van de FIR binnen en bereikt in de avond het noorden van het land. De genoemde rugas verlaat aan het einde van de nacht naar zondag het zuiden van het land, zondagochtend gevolgd door het koufront. Zondag overdag voert een noordelijke stroming droge polaire lucht aan waarin aan het einde van de middag nog een zwakke trog de Wadden bereikt.

Voornaamste aandachtspunt vannacht en overdag is het mist/stratusgebied boven het noorden en oosten van het land. HARM36 en 38 hebben de begrenzing te ver naar het westen, Hirlam daarentegen mist de zuidelijke grens tot aan de Veluwe en de Achterhoek weer. De vraag is of alle stratus overdag oplost zoals Hirlam laat zien. HARM36 en 38 laten in het noorden wat stratus aanwezig blijven, maar dat is op plaatsen waar nu al geen mist/stratus zit. Vanavond zien we alleen in HARM36 het stratusgebied zich uitbreiden en naar het zuiden verplaatsen. Het is dus ook grotendeels nowcasten. Wat verder opvalt is dat HARM38 amper neerslag geeft op het zwakke koufront en het frontale bandje er vooruit, dit in tegenstelling tot de overige modellen. We verwachten gezien de verticale profielen echter wel degelijk coalescentieneerslag.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vooral in het noorden en oosten van het land komt op veel plaatsen mist en laaghangende bewolking voor. In de loop van de ochtend zal een groot deel van de mist oplossen, maar op sommige plaatsen kan de mist hardnekkig zijn of overgaan in laaghangende bewolking. In de rest van het land is er vandaag veel zon, maar in het zuiden komen ook wolkenvelden voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 7 a 8 in Zuid-Limburg en op de Waddeneilanden tot hooguit 2 of 3°C onder de lage bewolking. De wind is in de ochtend nog overwegend noordoostelijk en matig, maar neemt in de loop van de dag af naar zwak uit uiteenlopende richtingen. In het noorden wordt de wind geleidelijk westelijk en trekt daar aan de kust weer aan naar matig.

In de nacht naar zondag is er tamelijk veel bewolking en kan er af en toe wat lichte regen of motregen vallen. In het zuiden zijn er in de avond en in het begin van nacht nog opklaringen, maar hier kan ook nevel of mist voorkomen. De temperatuur daalt in de opklaringen in de avond en het begin van de nacht nog tot iets onder het vriespunt, elders blijft de temperatuur ruim boven nul. De wind wordt eerst overal westelijk en is zwak tot matig van kracht. In de loop van de nacht draait de wind naar een noordelijke richting en trekt aan de kust aan naar vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig.

Zondagochtend is er nog veel bewolking en kan er soms nog wat lichte regen vallen. In de middag komt op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het zuidoosten tot lokaal 10°C in het noorden en westen van het land. De wind wordt geleidelijk overal noordelijk en wordt boven land zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig

Een hogedrukgebied boven de Noordzee beweegt via onze omgeving zuidoostwaarts en de rugas passeert ons land dinsdag overdag. De aanwezige lucht is van polaire origine. Op woensdag arriveert er een nieuw hoog boven het zuidwesten van de Britse Eilanden, deze krijgt in de daarop volgende dagen een rug richting Frankrijk. Tegelijkertijd ligt er een lagedrukgebied boven Scandinavie die langzaam oostwaarts beweegt. Het bijbehorende polaire front komt NW-ZO georienteerd over de Noordzee te liggen, mogelijk ook over het noordoosten van ons land. In het volgende weekeinde verplaatst het hogedrukgebied zich langzaam oostwaarts over onze omgeving.

Vooruitzichten

Eerst zonnig en vrij koud met in de nachten lichte tot matige vorst. Vanaf woensdag meer bewolking, hogere temperaturen en mogelijk af en toe regen.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 03 december tot en met zaterdag 10 december

Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) op een kouder weertype met lichte vorst in de nachten.

Tot en met vrijdag volgende week is de spreiding van de EPS-leden erg klein. Wat opvalt zijn de koude nachten naar dinsdag en woensdag, waarbij we op vrij grote schaal te maken krijgen met matige vorst, dinsdag overdag komt de temperatuur maar met moeite enkele graden boven het vriespunt uit. Woensdag overdag zal noord van de rugas een aanlandige wind weer zachtere lucht aanvoeren. Op maandag en dinsdag is het nog droog en zonnig, vanaf woensdag ligt de neerslagkans rond 30%, in het noordoosten rond 50%. In het volgende weekeinde wordt de spreiding in het ensemble al wat groter waarbij de kans op lichte vorst in de nacht weer toeneemt naar 30%. Na het volgende weekeinde neemt de spreiding alleen maar verder toe, maar kijkende naar de clusterplaatjes en de overheersende westelijke windrichting in de EPS-pluim lijkt de kans op een meanderende zonale stroming vrij groot. De temperaturen lijken hierbij in het merendeel van de EPS-leden boven het langjarig gemiddelde te liggen, vooral in de nacht. Desondanks houden we een kans van ca. 20% op vorst in de nachten. De neerslagkansen liggen rond 50% en qua wind zien we weinig bijzonderheden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn